Corneille (1606-1684)

corneille

16 Haziran 1606'da Fransa Rouen'de dünyaya gelir. Bir memurun çocuğu olan Corneille, Moliere ve Racine ile birlikte 17. yüzyılın üç büyük Fransız tiyatrocusundan biridir. Hukuk eğitimi alır. Orman Bakanlığı'nda babasının yardımıyla önemli mevkilere gelir. 1641'de Lamperiere ile evlenir.

Klasisizm akımının tiyatro yazarlarından olan Corneille, trajedi türü ile özdeşleşir. Klasisizmin kurallarını uygulayan ilk büyük tragedya şairidir. Fransız trajedisinin kurucusu olarak da tanınmış olan Corneille, kırk yıla yakın bir süre boyunca yaρımcılık yaρar. Oyunlarında yer alan kişilerin tutkularıyla görevleri sürekli çatışır.

"Le Cid"  Corneille'nin en önemli oyunu sayılır. İlk sahnelediğinde büyük ilgi görse de sonrasında sert eleştirilere maruz kalır ve hakkında büyük tartışmaların doğmasına neden olur. 1652'den sonra oyunları ile ilgili kötü yorumlar alınca 8 yıla yakın tiyatrodan uzaklaşır. Sonra yeniden tiyatroya döner. Corneille, oyunlarında çok başarılı olsa da Racine'nin gölgesinde kalmaktan kurtulamaz. 

Corneille, 1 Ekim 1684'te Fransa'nın başkenti Paris'te ölür.  

 

En Önemli Eserleri      

Le Cid        

Horace          

Cinna       

Heraclius

Ayrıca bakınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder