La Fontaine (1621-1695)

la fontaine

La Fontaine, 8 Temmuz 1621'de Fransa Chateau-Thierry'de, varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir. Babası orman ve su bakanı görevini yürütür. La Fontaine, Paris'te bir kolejde okur. Hukuk tahsili de yapan La Fontaine, okul hayatında istediği başarıyı bir türlü yakalayamaz.

Dindar bir aileden geldiği için papaz olması istenir fakat La Fontaine liseyi okuduğu yıllarda kiliseyle olan bağını koparır. Birçok farklı alanda memurluk yaptıktan sonra 1647'de evlenir. Hayatına hep düzensiz, sorumsuz biri olarak devam eder. 

La Fontaine, 1673'te ilim adamları ve yazarlarla tanışıp ilk masallarını kaleme alır. Bu masallar oldukça ses getirir ve La Fontaine'ye büyük ün kazandırır.

Şiir, roman, opera gibi edebiyatın her alanında uğraş vermiş olsa da La Fontaine asıl olarak fabl türündeki masallar ile ün kazanmış ünlü bir yazar olarak bilinir. Konularını şark klasiklerinden alır. Hayvanların şahsında birtakım insan özelliklerini eleştirir ve bir ahlak dersi vermeye çalışır.

Masalların konularını doğu klasikleri oluşturur. Beydeba tarafından yazılan "Kelile ve Dimne" eserindeki 18 hikâye La Fontaine tarafından şiir şeklinde tekrarlanır.

Sade, açık ve anlaşılır bir dilin kullanıldığı masallarda karakter olarak daha çok tilki, kurt, horoz, aslan ve eşek geçer. Daha çok klasisizm akımının etkisinde kalan La Fontaine, iyi olanın ne olduğunu kötüyü göstererek anlatmaya çalışır. La Fontaine'nin, canlı ve nükte dolu bir anlatımı vardır. Teşhis (kişileştirme) ve intak (konuşturma) sanatlarından en iyi faydalanan sanatçılar arasında yer alır.

Eserleri birçok dünya diline çevrilir. La Fontaine'nin eserleri Türkçeye Recaizade Mahmut Ekrem, Tevfik Fikret ve Orhan Veli Kanık tarafından çevrilmiştir. Çevirilerinde ayrıca Orhan Veli Kanık için ayrı bir sayfa açmak gerekir.

Kurt ile Kuzu, Ağustosböceği ile Karınca, Karga ile Tilki, Aslan ile Fare, Meşe ile Kamış, Toprak Çanak ve Demir Çanak, Tilki ile Üzüm, Altın Yumurtlayan Tavuk, Vebalılar, Sütçü Kız ile Süt Çanağı, Eskici ile Zengin La Fontaine'nin başlıca masallarını oluşturur.

La Fontaine, 13 Nisan 1695'te Paris'te öldü.

 

En Önemli Eserleri

Fabllar       

Masallar

Ayrıca bakınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder