Ernest Hemingway

ernest hemingway
1899'da Amerika Birleşik Devletleri'nin Chikago şehrinin batısında yer alan Oak Park'ta dünyaya gelir. 1961'de Ketchum'da hayata gözlerini yumar. Tıp doktoru bir baba ve müzisyen bir annenin çocuğudur. 

Ernest Hemingway, 1917'de liseyi bitirir. Ailesinin çok istemesine rağmen üniversite öğrenimine başlamayıp bunun yerine bir gazetede muhabir olarak çalışmayı tercih eder.

Ailesiyle yaz tatilini geçirdikleri yazlıklarında balık tutmayı, avlanmayı ve doğa sporlarını öğrenir. Bu yaşam tarzı onun eserlerine de yansır. Hem yazarlık hem de gazetecilik yapan Hemingway, realist bir çizgide eserler kaleme alır.

Eserlerinde daha çok gezdiği yerler ve yaşadıkları yer alır. Balıkçılık, avcılık ve spor eserlerinde işlenen başlıca konuları oluşturur. Mücadeleci, cesur, bir kişi portresine sahip olan Hemingway, yaşama tutkuyla bağlı bir yazar olarak bilinir.

ABD'nin I. Dünya Savaşı'na katılmasıyla Hemingway da Kızılhaç'a başvurup gönüllü asker olarak orduya alınır. Ambulans şoförü olarak askerlik görevine başlar. Askerlik göreviyle birlikte gazetedeki işinden de ayrılır.

Savaşta ağır şekilde yaralanmasına rağmen üstün başarı sergiler. Olayların ardında Milano'da tedavi esnasında bir hemşireye tutulur. ABD'ye bu hemşire ile dönme planları yapsa da hemşire tarafından terk edilir. "Silahlara Veda" eserini tam bu sırada kaleme alır. Bu eser, Ernest Hemingway'ın savaş ve aşkın bir arada yer aldığı güçlü ve ölümsüz romanlarından biri olur. Eserde savaşın anlamsızlığı üzerinde durulur.

Savaşın bitimiyle tekrar ABD'ye dönen Hemingway, bir vesileyle İrlandalı ünlü yazar James Joyce ile tanışır. Bu ortam onu yeni eserler için motive eder.

Hemingway, Daily News gazetesi tarafından savaş muhabiri görevi için Türkiye'ye gönderilir. Türkiye'de yaklaşık bir ay kalır ve çeşitli haberler yapar.

1925-1929 tarihleri arasında en verimli sanat çalışmalarında bulunur. 1926'da "Güneş de Doğar" yapıtını yayımlar. Yazar, burada savaş yorgunu bir askerin anılarını kaleme alır. I. Dünya Savaşı'ndan dolayı yaşamdan ve ülkelerinden kopmuş bir amacı olmayanları konu edinir.

1952'de yazdığı "İhtiyar Adam ve Deniz" eserinde insanın hayata bağlanması gerektiği, her şeyin boş olduğu düşüncesini işler. Yaşlı balıkçı Santiago'nun okyanusta büyük bir balık avlamayı başarması fakat bunu köpek balıklarına kaptırmasını eserde konu edinir.  Bu eser hem Pulitzer Ödülü'ne hem de Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülür.

İspanya'ya savaş muhabiri olarak giden Hemingway, İspanya iç savaşlarını anlatan "Çanlar Kimin İçin Çalıyor" eserini kaleme alır. Eser, kısa bir sürede satış rekorları kırar.  Bu eser de Pulitzer Ödülü'ne layık görülür.

Ernest Hemingway, sade, özlü ve çarpıcı bir dille eserlerini yazar. Basit yazma tekniği ve oldukça sade olan üslubuyla 20. yüzyıl kurgu romancılığı üzerinde ciddi etkiler oluşturur.

Hem Nobel hem de Pulitzer Ödülü'nü alan nadir sanatçılardan olan Hemingway'ın birçok yapıtı Amerikan edebiyatının başucunda yer alır.

Ernest Hemingway, yayımlanan yazıları kadar yayımlanmayan yazılarıyla da dünyaya veda eder. Bir intihar neticesinde bu dünyadan göçen Hemingway'ın birçok yapıtı yaşamından sonra yayımlanır.

 

Eserleri 

Çanlar Kimin İçin Çalıyor 

İhtiyar Adam ve Deniz

Silahlara Veda

Güneş de Doğar

Kadınsız Erkekler

Klimanjaro'nun Karları

Ayrıca bakınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder