Su Faturasını Düşürmek İçin Ne Yapmalıyız?

Su Faturasını Düşürmek İçin Ne Yapmalıyız?

Tüketim toplumu, tüketim kültürü tam da günümüz insanı için üretilmiş olan ifadelerdir. İnsanlar, tüketim noktasında su kaynaklarını acımasız bir şekilde sarf etmektedir. İhtiyaç olmayan birçok şeyin alışkanlık haline gelmesi modern çağın en büyük açmazlarındandır. Bu da birçok insan için önemli bir geçim sıkıntısı anlamına gelmektedir. Su faturası da bu açmazın çok önemli olan bir parçasıdır. 

Suda tasarruf edebilmek için ilk önce suyun oldukça fazla tüketildiği yerler keşfedilmelidir. Su faturasını düşürmek için önemli önemli ipuçları:

1. Musluk kullanım kültürünü mutlaka edinin. Muslukların mevcut ayarını öncelikle iyi yapmak gerekir. Suyun akarken çok tazyikli yani basınçlı olmamasına özellikle dikkat etmeliyiz. Bunun için muslukların başına suyun akışını ayrı olan deliklerden sağlayan uçlardan takmak gerekir. 

Suyu kireçli olan bazı yerlerde bazı kişiler musluğun başında yer alan ve suyun ayrı deliklerden aktığı su aparatını tamamen çıkarmaktadır. Bunun vahşi olan sulamadan hiçbir farkı yoktur. Su faturasını en fazla kabartan da belki de budur.

Bir bulaşık yıkandığı zaman veya abdest alındığı zaman her değişimde musluk mutlaka kapatılmalıdır. Yine ev halkının her gün düzenli olarak yaptığı işlerden bir tanesi de diş fırçalamadır. Diş fırçalama esnasında da musluk gerektiği yerde mutlaka kapatılmalıdır. Tıraş olurken de burada yine aynı durum söz konusudur. Orada da yine musluk mutlaka kapatılmalıdır. Bunlar çok ciddi anlamda su faturasını düşürecektir.

2. Çamaşır ve bulaşık makinesini dolduktan sonra onları çalıştırın. Bunlar, evde en çok su tüketen makinelerin en başında gelir. 3-5 çamaşırla çamaşır makinesini veya 3-5 tabak ile bulaşık makinesini çalıştırmak su israfına neden olacaktır. 

Bulaşık makinesi elde yıkamadan çok daha az su tüketimine neden olur. Bulaşık makinesi dolduktan sonra çalıştırılır ise daha fazla tasarruf sağlanacaktır. Ayrıca yeni nesil bulaşık ve çamaşır makinesi kullanmak da su faturasını düşürmede çok önemli faydalar sağlayacaktır.

3. Evde su kaçağının olup olmadığı arada bir mutlaka kontrol edilmelidir. Özellikle sifonlar bu anlamda çoğu zaman arızalı olabilmektedir. İnceden inceye akan bu akıntıyı bir şekilde fark etmek bile çok zordur. Bu da ciddi oranda su kaybı anlamına gelmektedir. 

WC musluğu başta olmak üzere musluklarda akıntı, damlatma olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Varsa bozuk olan aparat veya musluk mutlaka zaman geçirilmeden değiştirilmelidir. Tazyikli akan musluklara musluk başı aparatları takılarak da tazyik önlenmelidir.

4. Suda asla keyif yapmayın. Evdeki suyun ihtiyaç suyu olduğu ve çok pahalı olduğunu da unutmadan kullanmak gerekir. Özellikle banyoda küvette suyu doldurarak keyif yapmak su faturasının önemli oranda kabarmasına neden olur. Banyo süresini de normal standartlarda tutmak gerekir.

5. Küresel ısınma ile birlikte hemen hemen her mevsimde yağmur yağmaktadır. Yağmuru önemli bir fırsat bulup yağmur suyunu biriktirmek gerekir. Balkonda veya bahçede kovalar ile biriktirilen bu suyu balkonu yıkamada, çiçekleri sulamada kullanabiliriz. Bu da su faturamıza oldukça olumlu yansıyacak ve farklı bir tasarruf alışkanlığı kazanmamıza vesile olacaktır.

6. Başta banyoda olmak üzere özellikle sıcak suya ihtiyaç duyduğumuz zamanlarda sıcak su gelene kadar akacak olan su biriktirilmelidir. Bu, ciddi anlamda tasarrufu beraberinde getirecektir. Biriktirilen bu suyu daha sonra evin çeşitli temizliklerinde de kullanmak mümkündür.

7. Su saatinin çeşitli nedenlerden arızalı olması veya göstergesinde problem olması da su faturasının çok yüksek gelmesine neden olabilir. Böyle durumlarda ilgili birime mutlaka zamanında başvurulmalıdır. Unutmamak gerekir ki tüm bu tedbir ve düzenlemeler su faturasını nerede ise yarı yarıya düşürebilecektir. Bu da hem bütçemize olumlu yansıyacak hem de küresel ısınma ile azalan su kaynaklarını korumada büyük katkı sağlayacaktır.

Ayrıca bakınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder