Elektrik Faturası Nasıl Düşürülür?

Elektrik Faturası Nasıl Düşürülür?

Elektrik, günlük hayatın her alanında çok önemli olan bir enerji kaynağıdır. Televizyon izlerken telefon şarj ederken çamaşır ve bulaşık makinesini çalıştırırken ütü yaparken bilgisayarda yazı yazarken hep bu elektrik enerjisinden faydalanırız.

Önemli bazı düzenlemeler ile elektrik faturasını nerede ise yarı yarıya düşürmek mümkündür. Özellikle fatura tutarının ortalama olarak %50'sini oluşturan beyaz eşyalara dikkat etmek gerekir. Elektrik faturasını önemli oranda düşürmek için yapmamız gerekenler:

1. Ev eşyalarında en fazla elektrik tüketen aygıt buzdolabıdır. Özellikle eski tip buzdolapları muazzam bir şekilde elektrik sarf etmektedir. Yeni nesil enerji dostu A+++ özellikli yeni bir buzdolabı almak elektrik faturasını çok önemli oranda düşürecektir. 

Buzdolabı, fırın, kalorifer peteği ve klima gibi malzemelerden çok uzak bir yere bırakmalıdır. Yemeği buzdolabına koyarken tencerenin kapağını kapatmak da gerekir. Açık kapak, daha çok neme neden olduğu için buzdolabı daha fazla elektrik tüketir. Buzdolabının kapısını sık sık açıp kapatmak da gereksiz bir enerji sarfiyatı anlamına gelir.

2. Buzdolabından sonra en fazla elektrik tüketen aygıt fırındır. Evde kullanılan fırın çok büyük olmamalı, normal olan standartlarda olmalıdır. Fırını oldukça stratejik bir şekilde kullanmak gerekir. Fırın yerine ocağı daha çok kullanmak elektrik faturasını oldukça önemli oranda düşürecektir.

3. Gün ışığından daha fazla yaralanmak da elektrik faturasına çok olumlu bir şekilde yansıyacaktır. Gün ışığından daha fazla yararlanmak için erken kalkmalı ve erken uyumalıyız. Bu, aydınlatma noktasında ciddi anlamda tasarruf sağlamayı beraberinde getirecektir. Kullanılmayan bölümlerin elektrik lambalarını söndürmeyi alışkanlık edinmek de faturaya çok pozitif yansıyacaktır.

4. Saç kurutma makinesi de çok fazla elektrik tüketimine neden olur. Saç kurutma makinesinin sadece saç kurutma amaçlı kullanılması, saçın havlu ile iyice kurutulduktan sonra saç kurutma makinesinin kullanılması, saç kurutma makinesinin voltajının çok yüksek olmaması da elektrik faturasını düşürmede çok önemli faydalar sağlar.

5. Çamaşır ve bulaşık makinesi alırken mutlaka ihtiyaç kadar bir büyüklüğü tercih etmek gerekir. Çamaşır ve bulaşık makinelerini çok dolu dolu çalıştırmamak, gerektiği zaman elektrik tasarrufu için kısa program kullanmak da elektrik faturasını düşürmede yardımcı olur. Makineler eski nesil ise makineleri yeni nesil enerji dostu olan makineler ile değiştirmek, makinelerdeki işler bittikten sonra fişleri çekmek gerekir.

6. Elektrik süpürgesi gerekli olduğu zaman yalnız kullanılmalıdır. Voltajı çok yüksek olduğu için en fazla enerji tüketen elektrikli olan eşyalar arasında yer alır. Evimize uygun olmayan, voltajı çok yüksek olan elektrik süpürgesi kullanımından vazgeçilmelidir. Ütü de çok önemli oranda elektrik tüketir. Ütüyü de gereksiz bir şekilde kullanmamak gerekir. Yine tost makinesini gereksiz kullanmak ve açık bırakmak da ciddi oranda elektrik tüketimine neden olmaktadır.

7. Aydınlatmayı da olabildiği kadar azaltmak gerekir. Yeni nesil olan LED ampul kullanmak, elektrik faturasını önemli oranda düşürecektir. Merdiven, WC, kapı önlerine sensörlü ışık yaptırmak da önemli oranda tasarrufu sağlayacaktır. 

8. Evlerde genellikle kumanda kullanılarak TV, uydu gibi elektronik cihazlar kapatılır. Bunların özellikle akşam yatmadan önce fişleri çekilmelidir. Her elektrikli cihazda mutlaka bir sensor ve ışıklı gösterge vardır. Fiş takılı olduğu zaman bunlar yine önemli bir enerji sarfiyatına neden olur. Bilgisayar için de aynı şeyi yapmak gerekir. Telefonu geceden sabaha kadar şarjda bırakmak da elektrik faturasına çok olumsuz etki etmektedir.

9. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) Serbest Tüketici uygulamasını çok iyi araştırıp bize sağlanan tedarikçiyi seçme hakkını öğrenmek ve tarifeyi doğru seçmek de gerekir. 

10. Televizyonu hiçbir zaman hiçbir şekilde bekleme modunda bırakmamak gerekir. Bekleme modunda olduğu zaman enerji tüketimi devam etmektedir. 

11.  Birçok kişinin belki ilk kez duyduğu faturada yazılı olan aktif-reaktif dengesi ile kompanzasyon sisteminin bir reaktif bedeli ortaya çıkarmadığı için emin olun. Elektrik faturanızı ara sıra bir elektrikçiye gösterin ona baksın. Hiç kullanmadığınız elektriği bazen ödemek durumunda kalabilirsiniz.


Ayrıca bakınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder