Doğalgaz Faturası Nasıl Düşürülür?

Doğalgaz Faturası Nasıl Düşürülür?

Doğalgaz faturaları özellikle de kış mevsiminde bütçemizden çok şey alıp götürmektedir. Birçok kişi için doğalgaz faturaları bazen ödenemeyecek miktarda yüksek gelmektedir. Peki, bunu düşürmenin bir yolu yok mu? Elbette var hem de küçük ama etkili yöntemler ile doğalgaz faturaları %25'e kadar düşürülebilir. 

Doğalgaz faturalarını düşürmek için alınabilecek önemli olan pratik önlemler:

 
1. Kombi Seçimi

Güvenilir, bakımı düzgün yapılabilen, parçası çok pahalı olmayan ve sürekli bulunabilen, servis ağı geniş olan bir kombi seçmek en başta yapılması gereken en önemli iştir. Yanlış kombi seçimi bizi kombiye en fazla ihtiyaç duyduğumuz zamanlarda birçok sorun ile karşı karşıya bırakacaktır. Kombiyi evin veya işyerinin mevcut büyüklüğüne göre seçmek de gerekir. Yoğuşmalı kombi tercihi de doğalgaz faturasına çok olumlu bir şekilde etki edecektir.

 
2. Kombi Bakımı

Daha iyi verim için kombinin periyodik bakımları mutlaka düzenli ve yetkili servis tarafından yapılmalıdır. Kombimizin hem uzun ömürlü olması, hem daha tasarruflu çalışması, hem de evimizi çok daha iyi bir şekilde ısıtması için düzenli bakım şarttır.

 
3. Kombiyi Günlük Açma-Kapatma Kullanma Durumu

Kombiyi kapatmadan evin sıcaklık ihtiyacına göre kombiyi ayarlamak da kesinlikle daha verimli ve tasarruflu olmasını sağlayacaktır. Bu anlamda en büyük yanlışlık elbette evde bulunmayan zamanlarda kombilerin kapatılmasıdır. Bu durum, evin ciddi oranda ısı kaybetmesine ve kombinin ilk çalışırken muazzam bir şekilde enerji tüketmesine neden olmaktadır. 

Evimizin daha çok güneş alan odalarındaki ısıyı daha az dereceye ayarlamak da kombi faturasını ciddi oranda düşürecektir. Kombileri, gece kapatmak yerine kombinin mevcut ısı derecesi düşürülmelidir. Gece tasarruf sağlansa da kombi sabah tekrar açıldığı zaman daha fazla enerji harcayacaktır. Dolayısıyla faturaya da negatif yansıyacaktır. Evin kullanılmayan bölümlerinde radyatörlerin kapatılması veya kısılması da doğalgaz faturasını önemli oranda düşürecektir.

 
4. Güneşten En İyi Şekilde Faydalanmak

Evimizin sabah güneşini alan pencerelerindeki gece perdelerini çekerek evin etkili bir şekilde güneş almasını sağlamalıyız. Kapalı ve uzun perdeler evin sıcaklığını çok ciddi anlamda düşürür. Kışın kısa olan perdeleri tercih etmeliyiz.

 
5. Pencere ve Kapıları Kontrol Etmek

Pencerelerin vidaları zamanla gevşer ve pencereler contaya tam oturmaz. Bu da pencerelerin iyi bir şekilde kapanmasına engel olur ve evde ciddi bir ısı kaybına yol açar. Özellikle deprem gören evlerde bazı pencerelerin iskeletinde yaşanan kaymalar nedeni ile pencereler tam olarak kapanamadığı için o evlerde çok ciddi olan bir ısı kaybı ortaya çıkar. Burada mutlaka işin ustaları olanlardan yardım alınmalıdır. Bir de kapı ve pencerelerin etrafında sıkıştırmayı sağlayan ve soğuk havanın içeriye girmesini engelleyen kapı ve pencere fitilleri de iyice kontrol edilmeli yerinden çıkanlar takılmalı, yırtılmış olanlar da mutlaka değiştirilmelidir.

 
6. Peteklerin Verimli Çalışmasını Sağlamak

Peteklerin temizliğinin yapılması peteklerin daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır. Peteklerin önüne çiçek, koltuk, masa bırakmak önemli oranda ısı kaybı anlamına gelir. Peteklerin en alt kısmının çoğu zaman soğuk olması orada biriken suyun pislikler ile katılaşması nedeniyledir. Petek borularında ciddi bir kirlenme var ise su çok tazyiksiz dolaşır. Bu da peteklerden alınacak verimi ortalama olarak %20 oranında düşürür. Yine peteklerin üstüne çamaşırları bırakarak kurutmak da ciddi bir ısı kaybına dolayısıyla doğalgaz faturasının kabarmasına önemli bir neden olur.

 
7. Mantolama

Yeni yapılan evlerde mantolama sorunu olmamasına rağmen eski evlerde mantolama olmadığı veya az olduğu için ısı kaybı oldukça fazladır. Mantolama yapıldıktan sonra evlerde doğalgaz faturaları ortalama %50 düşer. Mantolamada harcanan para 3-5 yıl içerisinde bir şekilde amorti olur.

 
8. Sıcak Suyu Kullanma Şekli

Kombinin içerisinde iki adet eşanşör yer alır. Biri sıcak su için diğeri de petek suyu içindir. Sıcak suyun çok yüksek derecede ayarlanması kombinin çalışırken çok fazla enerji tüketmesine sebep olur. Bu da genellikle kabarık fatura olarak karşımıza çıkar. 

Çok yaygın olan bir yanlış da sıcak suyu en ufak bir işte hemen açmadır. Tabiri caiz ise aç-kapa yapmaktır. Doğalgaz faturasını kabartan belki de en önemli nedenlerden birisi de budur. Mutfakta bulaşıkları ve bardakları yıkamak için sık sık açılan sıcak su, her defasında çok ciddi olan bir enerji israfına neden olmaktadır. Bunun için bulaşık veya bardaklar biriktirilmeli, bunlar hep birlikte yıkanmalıdır.

 
9. Termostat Kullanmak

Sıcaklığı istenen ölçüde sabit tutabilen bir tür kontrol aracı olan termostat sayesinde ciddi anlamda tasarruf sağlayabiliriz. Isıtma ve soğutma sistemini kontrol eden termostat bize hangi odanın kaç dereceye ısı ihtiyacının olduğunu da kontrol etmekte yardımcı olur. 

Mutfak gibi sürekli ocağın yandığı bir yerde ve evin güneş alan odalarında bir de nispeten daha küçük olan bölümlerinde sıcaklık derecesini daha düşük ayarlamak ciddi anlamda önemli oranda tasarruf sağlayacaktır. 

Doğalgaz faturasını düşürmek için odalarda çamaşırlar kurutulmamalı, pencerelerin çift camlı olmasına özellikle dikkat edilmeli, yoğuşmalı kombiler tercih edilmelidir. Bu uygulamalar ile doğalgaz faturasını %25 oranında düşürmek de mümkündür. 

Ayrıca bakınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder