Ev Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Ev Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Ev almak, birçok kişinin hayalini süsleyen ve geleceğini şekillendiren en önemli kararlardan belki de biridir. Konut; alıcısının gereksinimlerini, beklentilerini ve yaşam standartlarını mümkün olduğu kadar karşılamalıdır. Ev almadan önce dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlar vardır. 

Bazen yanlış hesap yapmak, yanlış olan bir işlemde bulunmak, iyi niyetli olmak almayı düşündüğünüz evin sizin kâbusunuz olmasına neden olabilir. Ev alımında evin bütçeye uygunluğu, beklentileri karşılama durumu, alışveriş merkezlerine olan yakınlığı, ulaşım durumu da oldukça önemlidir. 

Ev Alımında Dikkat Edilmesi Gereken Ciddi Uyarılar ve Çok Önemli Püf Noktaları:

 
1. Evin Tapu ve İmar Durumu

Ev alırken dikkat edilmesi gereken en önemli işlerin başında tapu ve imar durumu gelir. Bu, hem sıfır olan konutlar hem de ikinci el konutlar için geçerli olan bir durumdur. Ev almaya karar verdikten sonra ilkin tapunun fotokopisini alarak ilgili tapu dairesine gidin. Evin tapu ve proje durumu hakkında gerekli olan bilgileri edinin. Tapu sahibinin sizin ile gelmesi işleri hızlandıracaktır.

Evin tapusunda varsa ipotek ve haciz durumu, tapu devrinden önce düzeltilmez ise evi alan kişi devir esnasında evle birlikte bunları da kabul etmiş sayılır. Bu da yeni bir kâbusun başlangıcı olur. Ev satın alınırken noterden düzenleme şeklinde satış vaadi sözleşmesi yapıldıktan sonra tapuya şerh olarak işlenir ise ipotek veya hacizler tüketiciyi bağlamaz.

Evin imar durumunu iyice araştırmadan ev alsanız kaçak olan ve yakında yıkılacak bir eve de boşuna para ödeyebilirsiniz. Evin tapu incelemesini yaptıktan sonra belediyeye giderek imar dosyasını ayrıntılı bir şekilde  inceleyin. Binanın ve dairenin iskân, yapı kayıt belgesi durumu ile belediyenin mevcut yer ile ilgili bir imar değişikliğinin olup olmadığını belediyeden öğrenin.

 
2. Apartman Düzeni ve Komşuluk İlişkileri

Binada kimlerin yaşadığı, bina sakinlerinin sorumluluklarını yerine getirip getirmediklerini, apartmanın ortak olan alanları, çalışanın ücreti, aidatı yani ortak giderlerini ve ödeme durumunu güzel bir şekilde araştırın. Bazı apartmanlarda kirayı dahi aşan aidatlar, ortak giderler vardır. Apartman temizliği ve düzenini nasıl olduğunu görmek için üst katlara asansör kullanmadan çıkın. 

Evin, çocuk parkına yakın olması da eğer gürültüden ciddi rahatsız olan biri iseniz ciddi bir şekilde rahatsızlık oluşturabilir. Evin alt veya üst tarafındaki dairenin farklı nedenlerden çok uzun süre boş olması da kışın evi ısıtamama problemine sebep olacaktır. Ev alınacak binada oturanların eğitim durumları, gelir durumları da oldukça önemlidir.

Satın almayı düşündüğünüz evin alt ve üst komşusu ile kapı komşusunu güzel bir şekilde araştırın. Apartmanların mevcut  kültürü beraberinde birçok fedakârlığı da getirir. Bu kültüre sahip olmayan özellikle alt komşunuz ile en ufak bir seste veya gürültüde ciddi sorunlar yaşar, huzursuz olursunuz. Atalarımız boşu boşuna ''Ev alma komşu al.'' dememişlerdir.

 
3. Evin Konumu, Mevkisi

Ev alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de evin mevcut olan konumudur. Evin güneye bakan cephede olması, çok güneş alması oldukça önemlidir. Böylece eviniz hem çok aydınlık olur hem de kışın ısınma masraflarınız çok ciddi oranda azalır. Tam tersi eviniz daha çok kuzeyde yer alır ise ciddi ısınma ve aydınlanma problemleri yaşarsınız. Yine evin manzarası da önemli olup eve değer katan önemli olan bir unsurdur.

Evin mevkisi de bu anlamda oldukça önemlidir. Aldığınız evin ulaşım imkânlarının oldukça iyi olması, toplu taşımanın olduğu yere, alışveriş merkezlerine, sağlık kuruluşlarına, okullara, sosyal alanlara yakınlığı, otopark durumu veya çarşıya yürüme mesafesinde olması hem size ciddi anlamda rahatlatacak hem de evi satmak istediğinizde size ciddi anlamda bir maddi avantaj sağlayacaktır.

 
4. Evin Fiyat Değerinin Tespiti

Evin fiyat değer endeksinde; evin bulunduğu konum, büyüklüğü, bulunduğu kat, ulaşım imkânları ve merkeze olan yakınlık durumu, daha önce deprem görüp görmediği, depreme dayanıklı olup olmadığı, yaşı, kapalı otoparkının varlığı da çok önemli ölçütlerdir. Bunlara dikkat edip ev için istenilen fiyat ile piyasanın var olan değerlerini iyice karşılaştırın. Yine almak istediğiniz evde mevcut olan aracı olup olmadığını kontrol edin. Emlakçıdan alınan evin, bir yüzdelik değeri de emlakçıya ödeneceği asla unutulmamalıdır. Evi sahibinden doğrudan almak bu anlamda önemlidir.

 
5. Evin Fiziki Durumu

Ev görülmeden asla alınmamalıdır. Evi görmeye giderken tek başına gidilmemeli ve ev en ayrıntılı noktasına kadar iyice incelenmelidir. Örneğin binanın zemin katını veya tamamen kuzeyde olan hiç güneş almayan bir ev alıyorsak evde rutubet olup olmadığı da mutlaka kontrol edilmelidir. Yine çatı katını alıyorsak çatı kontrol edilmeli, tavanlara da dikkat edilmelidir. Eski yapı ise özellikle evde yalıtımın (mantolama) olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yalıtım hem konfor hem de ısınma açısından çok önemlidir.

 
Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Hususları Kısaca Özetlersek:

  • Evin piyasa değerinin fiyat endeksini iyi bir şekilde hesaplayın. Bunun için en yaygın kullanılan yöntem olan evin en son kira değerini 215 endeksi ile çarpın. Çıkan sonuç evin mevcut değerini aşağı yukarı belirleyecektir.
  • Alınacak evde kiracı var ise kira sözleşmesi şartlarını inceleyin. Kiracı istemediği takdirde satış işleminden sonra altı ay daha kirada kalabilir hususuna özellikle dikkat edilmelidir.
  • Gayrimenkulün kime ya da kimlere ait olduğu, gayrimenkule ilişkin hisse oranlarının olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır.
  • Tapuda 'kat mülkiyeti' mi 'kat irtifakı' mı yazıldığına özellikle bakılmalıdır. 'Kat Mülkiyeti' tapunun en son olan aşamasıdır. 'Kat mülkiyeti' yazılı olan bir tapuyu alsanız tapu için sonraki zamanlarda bir masrafta bulunmazsınız.
  • İnşaat aşamasında olan bir evi yani projeden ev almak isterseniz firmanın güvenilir olup olmadığını ve iş deneyimini çok iyi bir şekilde araştırın.
  • Proje aşamasındaki ev alınmak istendiğinde alıcı, ''Satış Sözleşmesi''ni dikkatli bir şekilde okumalı, imkânı varsa sözleşmeyi konunun uzmanlarına inceletmelidir. Süresinde bitirilmediği takdirde kira ödemesinin sözleşmede olup olmadığı da mutlaka kontrol edilmelidir.
  • Evin kira değeri de evin mevcut olan fiyatını belirler. Çevredeki evlerin satış ve kira değerleri de mutlaka iyice araştırılmalıdır.
  • Konutun ya da konut projesinin olduğu bölgede elektrik, su, doğalgaz, atık su gibi problemlerin olup olmadığı da ayrıntılı olarak araştırılmalıdır.
  • Evin olduğu yerin çevre düzenlemesinin bitip bitmediğine de bakılmalıdır. Çevre düzenlemesi bitmemiş ise sonradan ciddi masraflara neden olabilir.
  • Evin olduğu çevredeki asayiş olayları ve çevrenin güvenliği iyice araştırılmalıdır.
  • Evin yaşı tam olarak öğrenilmelidir. Eski evlerin ciddi anlamda tamiratlar gerektirdiği hususu ev alırken mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Yazın sivrisinek olup olmadığı da öğrenilmelidir. Bazı bölgelerde çözümsüz olan bu problemden dolayı aldığınız evi satmak zorunda da kalabilirsiniz.
  • Evin mutfak dolapları, vestiyeri, kileri mutlaka kontrol edilmelidir.
  • Yeni aldığınız evin iskân sorunu var ise bunu ilgili müteahhidin çözmek zorunda olduğunu asla unutmayın.
  • Tapu işlemleri sırasında mutlaka evraklarınız hazır olarak gidin. Alıcı ve satıcının nüfus cüzdanı, birer adet vesikalık fotoğraf, zorunlu deprem sigortası poliçesi, konutun bağlı bulunduğu belediyeden alınan mevcut rayiç bedeli makbuzu ile tapu müdürlüklerine başvurarak satış işlemi için randevu alın.
  • Sonradan bir ceza ile karşılaşmamak için evi tapuya aldığınız fiyat üzerinden beyan edin.
  • Evin tapusunu aldıktan sonra belediyeye makul sürede gidip mutlaka emlak beyanında bulunun. Beyanda bulunmamanın veya geç beyanda bulunmanın cezasının olduğunu da unutmayın.

Ayrıca bakınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder