Stendhal (1783-1842)

stendhal23 Ocak 1783'te burjuvazi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir. Stendhal'in babası avukatlık yapan Cherubin; annesi de Hanriette Gagnon'dur. Annesini 7 yaşındayken kaybeder. Annesine olan aşırı sevgisinden annesinin ölmesi onda derin izler bırakır. Sonraki hayatında muhafazakâr bir ortamda büyür. 13 yaşındayken Grenoble'da bir okula girer. 

Çocukluğundan beri hep asker olmak isteyen Stendhal, gençliğinin ilk yıllarında orduya katılır. 1800 yılında süvari birliğinde teğmen olarak İtalya'ya gider. 1801'de Napolyon Bonaport'un ordusunda görev alarak İtalya seferine çıkar. 1802'de de Almanya, Avusturya ve Rusya'daki bazı askeri görevlerde bulunur. İlkin çok sevmesine karşın sonrasında askerlik mesleğinin kendisine göre olmadığını fark eder.

Napolyon'un 1812'de Rusya'ya yaptığı seferle Moskova'nın baştan sona yanması Stendhal'i etkiler. Çok önemli notlarının bir kısmını kendisinin de içinde bulunduğu ordunun Rusya'dan çekilmesi esnasında kaybeder. Napolyon'un düşüşünden sonra 1814-1821 yılları arasında İtalya'da kalır. 1821'de yasa dışı örgüt üyeliğiyle suçlanıp İtalya'dan uzaklaştırılır. Sonrasında sanatının asıl tohumlarını atacağı ve yazacağı romanların ana şeklini oluşturacağı Batı Avrupa seyahatine çıkar.

Stendhal, Fransız edebiyatının en büyük realist yazarları arasında yer alır. Eserlerinde insanı içinde bulunduğu sosyal çevresiyle işler. Realizm akımının güçlü etkisinin görüldüğü romanlarında Stendhal, gerçekçi ruh tahlillerine yönelir ve toplumla zıtlaşan kişileri işler. Psikolojiyi ön plana çıkaran romancılar denildiğinde ilk Stendhal akla gelmektedir.

Gözlem, Stendhal'in yapıtlarında en önemli özellik olarak öne çıkar. Bu yüzden de eserlerinde süslemeden uzak bir dil ile açık, sağlam bir üslup kullanır. Yaşamı sokakta bulan kişi olarak tanınan Stendhal, romanı ana yolda gezen bir ayna olarak görür. Bu konudaki görüşlerini "Bir an göklerin mavisini, bir an ayak altındaki çamurlu su birikintilerini yansıtır." sözleriyle dile getirir. Stendhal, ayrıca kendi kişiliğini romanlarına yansıtan sanatçı olarak da ön plana çıkar.

Stendhal, sanat hayatına 1827 yılında yayımladığı ve ilk romanı olarak bilinen "Armance"yi yayımlayarak başlar. Üç yıl sonra "Kızıl ile Kara"yı (Kırmızı ve Siyah) yazar. Bir yıl sonra da Trieste'ye giderek bir süre konsolosluk yapar. Sonrasında diğer önemli bir eseri olan "Parma Manastırı"nı yayımlar. Tiyatro ve felsefeyle ilgilenen Stendhal'in gezi, anı, deneme ve hikâye türünde de eserleri vardır.

Stendhal, 1839'da İtalya seyahatinde frengi hastalığına yakalanır. 1841'de geçici bir felce uğrar. Değeri ölümünden sonra anlaşılan yazarlar içerisinde yer alan Stendhal, 23 Mart 1842'de hayata veda eder. Mezarı, Montmarte Mezarlığı'ndadır.

 

En Önemli Eserleri         

Kırmızı ve Siyah (roman) 
Parma Manastırı (roman)

Ayrıca bakınız

Fransız Edebiyatı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder