Schiller

schiller

1759'de Marbach'ta bir askeri cerrahın oğlu olarak dünyaya gelen Schiller, 1805'te vefat eder. Ailesinin tek erkek çocuğu olan Schiller eğitimli bir ortamda büyür. Önceleri askeri akademiye giden Schiller sonraları hukuk eğitimi almaya başlar. Sonrasında bölüm değiştirerek tıp eğitimi alır.

Alman edebiyatının ve dünyanın önde gelen yazarlarından olup Goethe ile birlikte çağdaş Alman edebiyatının kurucularından sayılır. Romantizmin de önde gelen isimlerindendir.

İlk oyunu olan "Haydutlar" eserinde özgürlük düşüncesini işler. Bu, hem Almanya hem de tiyatro tarihi için bir ilk olur. "Mutluluk Şarkısı" Schiller'in en bilinen yapıtlarından biridir. "Wilhemm Tell" oyunu gerçek bir halk kahramanının öyküsüdür.

Oyun ve şiirlerinin yanı sıra edebiyat teorisi alanında yaptığı çalışmalar ile ün kazanmıştır. Alman edebiyatının en önemli dram yazarlarındandır. Birçok tiyatro eseri Alman edebiyatında başyapıt niteliğindedir.

Goethe ile tanışması her iki edebiyatçının hayatında yeni bir dönem başlatmıştır. Schiller, Goethe'yi yarım bıraktığı "Faust" eserini tamamlamaya ikna etmiştir. Schiller, Shakespeare'in, Voltaire'nin, Rousseau'nun ve Goethe'nin eserlerini inceler.

Felsefeye ilgi duyan yazar, bu konuda birçok yazı kaleme alır. "İnsanın Estetik Eğitimi Üzerine Mektuplar" adlı denemesinde, estetik eğitimin yalnızca birey için değil toplumsal gelişme için de gerekliliğini vurgular.

 

Eserleri

Oyun: Wilhemm Tell, Haydutlar, Don Carlos

Şiir: Mutluluk Şarkısı

Deneme: İnsanın Estetik Eğitimi Üzerine Mektuplar

Ayrıca bakınız 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder