Jean Jacgues Rousseau (1712-1176)

jean jacgues rousseau
28 Haziran 1712'de İsviçre sınırlarında yer alan Cenevre'de dünyaya gelir. Topkapı Sarayı'nda çalışan bir saatçının oğlu olan Jean Jacgues Rousseau, genç yaşta annesini kaybeder. Babası İsaac, bir kavga sonucu Nyon'a taşınır. Babası giderken Rousseau'yu kardeşine emanet eder. Rousseau, bu olaydan sonra bir daha babasını görmez.

Jean Jacgues Rousseau, bir ara Fransa ve İtalya'yı dolaşır. Fransa'da yazıları yasaklanınca David Hume'nin daveti üzerine İngiltere'ye gider. Sonra İsviçre'ye gidip gelenekçi dini anlayışı reddeden onun yerine Hristiyanlığın asli haline dönüşünü öngören Kalvenizm inancını kabul eder. Kalvenizm'in din eğitimi ile büyümüş olan Rousseau, gençliğinin ilk zamanlarında müzikle uğraşsa da geçimini tercümanlık yaparak sağlar.

Anlaşılması oldukça zor bir düşünür olan  Jean Jacgues Roeusseu  kendisini hep halktan biri olarak görür. Huzuru ve rahatı halkın içinde arar. Gönül yolu ve duyguyu akıldan üstün görür.

Fransız İhtilali'ni fikren hazırlayan kişilerden olan Jean Jacgues Rousseau, filozof ve aynı zamanda şairdir. Romantizm akımının öncüsüdür. İnsanın medeniyetler karşısında yenik düşmemiş doğal halini savunmuştur. Jean Jacgues Rousseau, halk egemenliği, eşitlik ve özgürlük temellerini esas alan yeni bir toplum düzenini tasarlamıştır. Doğaya karşı muazzam bir sevgi beslemiş bu yönüyle romantizm akımına sebep olanlar arasında yer almıştır.

Rousseau'nun 1672'de yazdığı "Toplum Sözleşmesi" eseri felsefe ve siyasi fikirlerinin bir beyanı niteliğindedir. Eser, Jean Jacgues Rousseau tarafından dört farklı kitap olarak yazılmıştır. Toplum Sözleşmesi'nde Rousseau, en ideal siyasi düzenin nasıl kurulması gerektiğine dikkat çekip ideal hükümetlerin görevlerinden bahseder. İdeal bir siyasi düzeni de  toplumsal sözleşmeye bağlar. Böylece Rousseau, güçlünün haklı kabul edildiği sistemleri eleştirmiş toplumdaki her bireyin dâhil olması gereken bir toplum sözleşmesini savunmuştur. Modern demokrasi anlayışına temel oluşturan toplumsal sözleşme, Jean Jacgues Rousseau'ya büyük ün kazandırır. Rousseau, özgür ve erdemli insanın devleti oluşturduğu fikrini öne sürüp devletin iktidara değil de halka ait olması gerektiğini savunur. Toplum Sözleşmesi'nde yer alan fikirler ile Rousseau, Avrupa'da birçok değişimin ön ayağı olur.

Jean Jacgues Rousseau, 2 Temmuz 1778'de Fransa'da bir sabah yürüyüşü esnasında düşer ve kan kaybından hayata veda eder. 66 yıllık yaşamı boyunca edebiyat yapıtlarının yanında felsefi düşünceleriyle de dünyanın önde gelen filozof ve yazarları arasında yer alır.

 

En Önemli Eserleri

Toplum Sözleşmesi

İtiraflar (düşünce)

Emile (roman)

Ayrıca bakınız        

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder