Alexandre Dumas Pere (1802-1870)

alexandre dumas pere

28 Temmuz 1802'de Fransa'nın Picardie bölgesinde yer alan Aisne'de doğar. Babası Paillenterie, Fransız bir asilzadedir. Annesi ise köle bir siyah kadındır. Alexandre Dumas Pere, daha dört yaşındayken babasını kaybeder. Çok istemesine rağmen annesi, bir türlü oğluna iyi bir eğitim ortamı sağlayamaz. Bütün olumsuzluklara rağmen Dumas, okuyabildiği her şeyi okur. Kimsenin yardımını almadan İspanyolca öğrenir.

Alexandre Dumas Pere, III. Napolyon'un seçime girip seçimi kazanmasından sonra Fransa'dan ayrılıp önce Belçika'ya sırasıyla Rusya ve İtalya'ya gider. 1861'de İndıpendente ismindeki gazeteyi kurar. 1864'te tekrardan Paris'e döner. Alexandre Dumas Pere, Cumhuriyeti şiddetle savunan birisi olarak da bilinir.

Dumas, yaptığı önemli seyahatlerden sonra gezi kitapları yazar. Rusya'da olduğu sürede Rusya ile ilgili bir gezi kitabı yayımlar. İtalya'da olduğunda da Indıpendente gazetesini kurup gazeteyi yönetir. Alexandre Dumas Pere, Paris'e dönerken de İtalya hakkında gezi kitapları yayımlar.

Dumas'ın melez kökenli olması ayrımcılıkla mücadele etmek zorunda kalmasına neden olur. Geçmişi başarılarla dolu olan sanatçı sırf Afrika kökenli olduğundan çoğu kez aşağılanır.

Alexandre Dumas Pere, 19. yüzyılın en sevimli ve verimli Fransız yazarları arasında yer alır. Romantizm akımına bağlı bir yazar olan Dumas, inceleme, dram ve roman türünde çok sayıda esere imza atar. Edebi hayatı oyun yazmayla başlamışsa da asıl ününü tarihsel macera romanlarıyla sağlar. Anlatımdaki akıcılık, canlılık romanlarının çok fazla okunmasını sağlar. Romanları sanatsal açıdan ise bir değere sahip olamayan eserler içerisinde yer alır.

Oyunları, günümüz oyunlarına göre kaba, gereğinden fazla gösterişli ve romantik özelliklidir. Oyunlarından "Para Meselesi", "Teodor Kasap", "Füruzan" Halit Ziya Uşaklıgil tarafından Türkçeye çevrilerek sahnelenir.  

"Üç Silahşörler" ve "Monte Kristo Kontu" en önemli yapıtları olarak kabul görür. "Üç Silahşörler"in Türkçede birçok baskısı yapılır. "Yirmi Yıl Sonra", "Kara Lale" ve "Demir Maskeli Adam" eserleri de Türkçede yayımlanmış diğer önemli yapıtları olarak öne çıkar.

Eserleri 100'den fazla dile çevrilmiş ve 200'ü aşkın filme uyarlanmış olan Alexandre Dumas Pere, 5 Aralık 1870'de 68 yaşındayken ölmüş doğduğu yer olan Aisne iline gömülmüştür.

 

En Önemli Eserleri

Üç Silahşörler 

Siyah Lale
Demir Maskeli Adam
Monte Kristo Konto

Ayrıca bakınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder