Pisagor

Pisagor
Pisagor, M.Ö. 570 ile M.Ö. 495 yılları arasında yaşamıştır. Yunanistan'ın Sisam Adası'nda bir mücevher oymacısının çocuğu olarak dünyaya gelir. Ünlü matematikçi Tales'in de öğrencisidir.


Pisagor, Tales'in tavsiyesi üzerine o dönemde matematik biliminde oldukça önemli bir ülke olan Mısır'a gider. Orada Mısır dilini iyice öğrenir. Pisagor, Mısır'da bir süre kaldıktan sonra tekrar Sisam Adası'na döner. Sisam Adası'ndaki mevcut olan baskıdan dolayı İtalya'nın güneyinde yer alan bir Yunan kenti olan Crotone'ye gider. Çalışmalarını bundan sonra orada sürdürür.

 

Düşüncelerini yazıya aktarmadığı için hayatı hakkında çok ayrıntılı bilgi bulunmamaktadır. Var olan mevcut bilgiler de öğrencilerin yazılarında yer alan bilgilerden ibarettir. Matematik ve astronomiye büyük katkıları olan Pisagor, kendisinin ortaya çıkarmış olduğu bağıntıya Pisagor bağıntısı adını vermiştir. Çarpım tablosunu da ilk kez o kullanmıştır.

 

Pisagor, dünya tarihine damga vuran çok ünlü bir matematikçidir. ''Sayıların Babası'' olarak da bilinir. Kendisini filozof olarak gören İyonyalı Pisagor, En popüler önermesi olan "Pisagor'un teoremi" ile çok büyük bir ün kazanır.

 

Pisagor teoremi veya Pisagor bağıntısı, Öklid geometrisinde üçgenin kenarları arasındaki temel ilişkiyi kuran ilk teoremlerden biri olarak da bilinir. Pisagor teoremi, hipotenüsün karesinin diğer var olan iki kenarın karelerinin toplamına eşit olduğunu ortaya koyar. Pisagor teoremi ''Telin uzunluğu arttıkça titreşim artar.'' prensibine dayanır.

 

Pisagor ve öğrencileri her şeyi matematik ile ilgili gördükleri için bunları matematik ilmi ile açıklamaya çalışmışlardır. En son ve önemli gerçeğin sayılar olduğu düşüncesini de öne sürmüşlerdir. 


İtalya'da öğrencileri ile bir okul kurmuş matematik ile ilgili çalışmalarını da bu okulda sürdürmüştür. Bu okul maalesef siyasi çevrelerde bir karşılık bulamamış, siyasilerin kışkırtmaları ile okul yakılmış, okulda bulunan Pisagor ve öğrencileri de bu olayda hayatlarını kaybetmişlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder