Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci
Dünyanın en ünlü sanat eseri olan Mona Lisa tablosu eserinin sahibi olan Leonardo da Vinci, 15 Nisan 1452'de İtalya'nın Floransa şehrinde dünyaya geldi. Leonardo da Vinci, öğreniminin ilk yıllarında aritmetik ve geometri alanlarındaki keskin zekâsı ve yeteneği ile öğretmenlerin hemen dikkatini çekti. 

Müzik ile ilgilense de çocukluk yıllarında en önemli uğraşı resimdi. Bu üstün olan yeteneği babası tarafından fark edilince babası onu Floransa'nın en önemli atölyelerinden birine verdi.

Leonardo da Vinci, anatomi ve insan vücudu üzerindeki eğitimine çok erken yaşlarda başladı. Bu konuda öğretmeni Andrea del Verrocchio'nin çok büyük katkısı oldu. 14 yaşına dek Vinci'de yaşayan Leonardo da Vinci, 1466'da babası ile birlikte Floransa'ya gitti. 

Üniversite öğrenimi görme şansını bir türlü bulamayan Leonardo, dönemin ünlü ressam ve heykeltıraşı Verrochio'nin yanında çırak olarak çalıştı. Burada yaptığı resimler de oldukça ses getirdi.

Rönesans devrinin çok önemli bir filozofu, Rönesans'ın en büyük sanatçılarından biri olarak kabul edilen İtalyan Leonardo da Vinci, eserlerinde artistik teknikleri üzerinde çalıştı. İnsan vücudunu yansıtan anatomi çalışmaları da yaptı. Filozof, astronot, mimar, mühendis, anatomist, yazar ve ressam özellikleri ile tanındı. Rönesans sanatını zirveye taşıyan kişi olarak da kabul edilir.

Leonardo da Vinci, daha sonraki süreçte Floransa'yı terk etti. Birçok anatomi çalışması yaptı. Kale ve kanal yapımı gibi mimari yapılar ile ilgilendi. Birçok önemli öğrenci yetiştirdi. 1499'da Milano'yu terk etti. Oldukça uzun bir süre İtalya'da seyahat etti. İstediği rehberi bulamayınca eserlerinin birçoğu yarım kaldı.

Dünya tarihinin en güzel resimlerinden birisi olarak kabul edilen Mona Lisa için büyük çaba gösterdi. Hatta bu resmi tamamladıktan sonra bunu hiçbir şekilde yanından ayırmadığı, bütün seyahatlerinde yanında taşıdığı da bilinir.

Leonardo da Vinci'nin insan vücuduna ilgisinin temelini, vücudun içini görmek, kasların, kemiklerin ve eklemlerin ilişkilerini ortaya çıkarmak olarak da tarif edilebilir. Zamanla anatomi araştırmalarına çok fazla vakit ayırdığı bir ilgi alanı haline gelir. İnsan organizmasına mükemmel bir makine zihniyeti ile yaklaşır. Çizimleri genel anlamda çok net olan çizimler kategorisinde değerlendirilir.

Leonardo da Vinci, 1519'da hayata veda etti.


En Önemli Eserleri

Mona Lisa

Vitruvius Adamı

Son Akşam Yemeği


Mona Lisa

 

Mona Lisa tablosu, 16. yüzyılın dünya genelinde en ünlü yağlıboya tablolarından biridir. İnce bir tül ile üzerini örten genç bir kadının resmedildiği eser, Leonardo da Vinci'nin çok titiz bir şekilde yaptığı çalışmasının en somut sonucudur. 

Eserde kasvetli renkler kullanılmış eser, resim modlarından sfumato kullanılarak da çizilmiştir. Eserde özellikle saç ve çok titiz bir şekilde boyanan tül dikkat çekmektedir. 

Tablonun bir ara kaybolması onu daha da ünlü bir tablo yapmıştır. Mona Lisa tablosu bulunduktan sonra bütün İtalya'da sergilenir. Böylece ünü her tarafta duyulur olmuş, tarihçilerin de ilgi odağı haline gelmiştir.

Dünyanın en ünlü sanat eserlerinden biri olan Mona Lisa tablosu günümüzde Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir. Tablo her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder