Nelson Mandela

Nelson Mandela
Ünlü aktivist, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk siyahî efsane lideri ve devlet başkanı, ırkçılık ile mücadelenin sembol ismi Nelson Mandela, 18 Temmuz 1918'de Güney Afrika'da doğdu. Kosa dilini konuşan Tembu kabilesinden olup kabile şefinin oğludur.


Nelson Mandela, lise öğrenimini bitirdikten sonra Fort Heyr Üniversitesi'ne kaydolur. Buradaki öğrenimi sırasında birçok farklı siyasi olaya karışır. Organize ettiği olaylar nedeni ile okuldan uzaklaştırılır. Nelson Mandela, öğrenimine uzaktan da olsa devam eder.

 

Mandela, Fort Heyr Üniversitesi ve Witwatersrand Üniversitesi'nde Hukuk Fakültesi'ni bitirerek avukatlık yapmaya başlar. Ülkesinin ilk siyah avukatı ünvanını alır. Avukat olarak çalıştığı esnada kışkırtıcı aktivitelerden ve 1956'dan 1961'e kadar süren İhanet Duruşmaları nedeni ile tutuklanır.

 

Ünlü aktivist ve devlet başkanı Mandela, 1962'de ülkesinin dışına çıkarak kendisine destek aramaya başlar. Büyük Britanya'yı (İngiltere) ve Afrika ülkelerini gezer. Aradığı desteği de sosyalist olan bazı ülkelerden ve Afrika'dan bulur. Daha sonra tekrar Güney Afrika'ya döner.


Nelson Mandela, Afrika'ya döndüğü zaman halkı kışkırtmak, suikast ve sabotajlar düzenlemek ve izinsiz bir şekilde ülkeyi terk etmek suçlarından yargılanır. Mandela, tüm bunlara karşı boyun eğmeyerek ona asıl ününü kazandıran mücadeleci kimliği ile bunlar ile mücadele eder. Parlamentoda sadece beyazlar olduğu için burada temsil kısıtlaması olduğunu ileri sürerek kanunlara karşı gelir.

 

Mandela, Komünist Partisi ile iş birliği yaparak 1961'de, sonraki zamanlarda devlet hedeflerine saldıracak olan militan özellikli MK örgütünü kurar. Hükûmeti alaşağı etmek için komplo kurmak ve sabotaj etmekten ömür boyu hapis cezasına çarptırılır. Bu düşünce ve direniş, onu ırk ayrımcılığına karşı çok büyük bir mücadele ortaya koyan kişi olarak ön plana çıkarır. Böylece Afrikalı siyahların simgesi haline gelir.

 

Mandela, tam 27 yıl boyunca Güney Afrika'da bulunan Robben Adası'nda daha sonra da Pollsmoor Hapishanesi'nde hapis yatar. Bu, onun dünyanın en prestijli mahkûmu olarak anılmasını da sağlar. 1990 yılında 71 yaşındayken devlet başkanı tarafından hiçbir şart ve tedbir öne sürülmeden hemen serbest bırakılır. Nelson Mandela'nın sarf ettiği "Mücadele benim hayatımdır, hayatımın sonuna kadar siyahların bağımsızlığı için mücadele edeceğim." sözleri, halk arasında onun simge bir isim haline gelmesini sağladı. Bu sözler, onu bayraklaştırdı.

 

Nelson Mandela, 1990 yılında hapisten çıkınca Güney Afrika'nın demokrasisi için çok büyük uğraşlar verir. Yıllarca büyük mücadele verdiği, uğrunda 27 yıl hapiste kaldığı büyük düşünü gerçekleştirme fırsatı da bulur. Bütün dünyada Mandela denildiği zaman ''Özgürlük Savaşçısı'' lakabı hemen akla gelir.

 

1994'te ilk defa tüm halkın katıldığı genel seçimlerde devlet başkanı olarak seçilir. Yönetimi; ırkçılığı engelleme, fakirlik ve eşitsizliği giderme üzerine temellendirir. Devlet Başkanı olarak yeni bir anayasa da ortaya koydu. Toprak reformu, yoksulluk ile mücadele ve sağlığın iyileştirilmesi gibi önemli bazı sosyal politikaları uyguladı. ''Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu''nu geçmişte yaşanmış olan insan hakları ihlallerini araştırması için oluşturdu. Demokratik ve Sosyalist olan Nelson Mandela, Afrika Ulusal Konseyi partisinde 1990 yılından 1999'a kadar parti başkanlığı görevini çok başarılı bir şekilde yürüttü.

 

Irkçılıkla mücadelenin sembol ismi, Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı, efsane lider Nelson Mandela, 8 Haziran 2013'te çok önemli olan sağlık sorunları nedeni ile hastaneye kaldırılır. 5 Aralık 2013'te de hayata veda eder.

 

Aldığı Ödüller

 

Atatürk Uluslararası Barış Ödülü (1992)

Lenin Barış Ödülü (1962)

Nehru Ödülü (1979)

Bruno Kreisky İnsan Hakları Ödülü (1981)

UNESCO Simon Bolivar Ödülü (1983)

Nobel Barış Ödülü (1993)

 

Mandela ile İlgili İlginç Bilgiler

 

  • Ömrü boyunca tam üç kez evlenir. İlk evliliğini 1944 yılında yapmış ve bu evliliğinden iki erkek ve iki de kız çocuğuna sahip olmuştur. İkinci evliliğinde hapiste iken eşi adam kaçırma ve cinayet suçlarından yargılandığı için çıktığı gibi bu eşinden boşanmıştır. Üçüncü evliliğini ise Mozambik başkanının bir uçak kazasında vefat etmesinden sonra başkanın dul kalan eşi ile yapmıştır.
  • ABD'nin terör listesinde çok uzun süre yer alan Nelson Mandela, 2008 yılında ABD'nin terörist listesinden çıkarıldı.
  • 10 Mayıs 1994'te Güney Afrika'nın ilk siyah devlet başkanı olarak seçildi.
  • Nelson Mandela, 40 yıl içinde tam 100'den fazla önemli ödül aldı.
  • Güney Afrika'da Mandela olmadan bir şey olmaz düşüncesi hâkimdir. Afrikalılar onu "Ulusun Babası" olarak yad eder.
  • Nelson Mandela, geçmişi ve yaşadıkları ile filmlere de konu olan oldukça nadir olan kişiler arasında yer alır.
  • Siyahların ırk ayrımcılığıyla mücadele etmek amacı ile kurduğu Afrika Ulusal Kongresi'ne (ANC)1948'de katıldı.
  • Mandela siyasi hayatından sonra hayır işlerinde yer aldı. Kurduğu Nelson Mandela Vakfı aracılığıyla yoksulluk ve AIDS ile mücadelede çok aktif görevler üstlendi.
  • Mandela, çok az siyasinin yapabileceği bir şeyi yaparak kendi isteği ile ikinci bir seçime katılmayı reddetti.  
  • Mandela, son zamanlarında inzivaya çekilerek hayatının geri kalan kısmını doğduğu köy olan Qunu'da geçirdi.
  • ABD'nin ilk Afrika kökenli başkanı olan Barack Obama, Mandela'nın ölümünden kısa bir süre sonra; Nelson Mandela gibi bir insanın muhtemelen bir daha kolay kolay görülemeyeceğini ifade ederek ''O, artık bize ait değil, o, çağlara aittir.'' dedi.
  • Hayatı boyunca kendi ismini hiçbir zaman kullanmadı. Asıl ismi ''Rolihlahla'' idi.
  • Hayatın bir döneminde sürekli polisten kaçma taktikleri uygular. Bir biyografisinde ''Karanlıklar içinde bir varlık olurum. Gün boyu kendimi saklarım ve gece olduğu zaman ortaya çıkarım.'' der.
  • Siyasetin yanında hem saldırılara karşı kendini korumak hem de saldırmak için boksa oldukça ilgi duyardı.
  • En sevdiği yemek, devlet liderlerinin sevdiği rutin yemeklerden farklı idi. İşkembe, en sevdiği yemeğiydi.
  • Şiire çok büyük bir hayranlık duyardı. Uzun tutukluluğu döneminde kendisi ile birlikte mahkûm olanlara William Earnest Henley'nin ''Yenilmez'' adlı şiirini okurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder