Graham Bell

Graham Bell
Telefonu icat eden Alexander Graham Bell, 3 Mart 1847'de sanat ve bilim merkezi kültürünün çok geliştiği İskoçya'nın Edinburgh şehrinde piyanist, aynı zamanda doğuştan engelli olan bir annenin ve tüm vaktini engelli kişilere adayan bir babanın çocuğu olarak doğdu.

Henüz çok genç yaşta Kraliyet Lisesi'den mezun oldu. Okula devam ettiği süre içerisinde iki kardeşi veremden dolayı öldü. İki kardeşi veremden ölünce babası da tedbir amaçlı Kanada'ya göç etti. 

Babasının ölümünden sonra Graham Bell Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. Burada Boston'a yerleşti. Kısa bir sürede kendi okulunu kurdu ve büyük ün sahibi oldu. Müzik sesinin bir tel aracılığı ile aktarılabileceği düşüncesi üzerinde uzun bir süre çalıştı.

Graham Bell, daha sonraki süreçte Boston Üniversitesi'nde akademisyen (profesör) olarak çalışmaya başladı. İşitme engelliler için onların duymalarını sağlayacak aletler üzerinde çalıştı. İleride ona büyük ün kazandıracak olan ses tellerinin ve kulak zarının titreşimlerinden hareketle insan sesinde var olan frekansı elde ederek elektrik sinyali şeklinde bir iletimin olanakları üzerinde uzun bir süre çalıştı.

Graham Bell, hedefini tam olarak gerçekleştirmek üzere Thomas Watson adlı bir elektrik mühendisi ile çalışmaya başladı. Graham Bell ve Watson 1875'te sesin tel üzerinden başka bir yere gittiğini ortaya çıkardı. 

1876'da Graham Bell ve Gray telefon patenti almak için başvuru yaptılar.  Graham Bell'e 7 Mart 1876 günü istediği patent verildi. Graham Bell 10 Mart 1876'da heyecanla ilk telefon görüşmesini yaptı. Watson, Bell'in sesini telefondan duydu.

Telefonu icat eden Graham Bell, aslında sağırların mevcut sessizliğini ortadan kaldırmaya çalışıyordu. Bunu başaramadı ama her gün yeni bir özelliğe kavuşan telefon ile birbirinden kilometrelerce uzaklıktaki insanların birbirlerini duymalarını sağladı.

Eşi, işitme engelli olan Graham Bell, yapıtlarının önemli birçoğunu işitme engelliler konusunda oluşturdu. İşitme engelli annesinin ve eşinin duyamadığı sesleri kaydetmeyi de başardı.  

İlk telefonlar bugünkü telefonlardan oldukça farklı olarak üzerinde birler, onlar, yüzler basamağını temsil eden üç tuş yer alıyordu. Bağlanmak istenen numaraya tuşlara aranan numarada yer alan rakamın değeri kadar basılarak bir iletişim sağlanıyordu. Bu sorun çok kısa süre sonra bir çözüme kavuştu. Graham Bell sayesinde ABD'nin şehirlerinde telefon direkleri de yükselmeye başladı. Her tarafa yaygın bir şekilde kablo ağları çekildi.

Graham Bell, 1915'te New York ile San Francisco'yu birbirine bağlayan ilk uzun kentler arası çalışan telefon hattını açtı. İlkin otellerde kullanılmaya başlanan telefon daha sonra ev ve işyerlerine çok kısa bir sürede yayıldı.

Graham Bell, telefonu icat eden kişi olarak hafızalara kazınsa da telefonik ve Röntgen'in x ışınları üzerinde de çokça çalıştı. Deniz ve hava taşımacılığı konusunda çok önemli birtakım projeler gerçekleştirdi.

Graham Bell, 2 Ağustos 1922'de Kanada'da hayatını kaybetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder