Johaness Gutenberg

Johaness Gutenberg
Tarihte matbaayı ilk bulan ve icat eden Johannes Gutenberg, 1398'de Roma İmparatorluğu'ndaki Mainz şehrinde çok zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesi ile Strasburg' taşındı. Burada metaller ve değerli taşlar alanında zanaatkârlık yaptı ve basım teknikleri işi ile ilgilenmeye başladı.

Johannes Gutenberg, 1447'de hareketli parçalar ile yazı baskısını Avrupa'da başlatan matbaacı ve yayıncı olarak da tanınır. Bu buluş, dönemin en önemli olayı olan matbaa devriminin başlangıcını da oluşturur. Johannes Gutenberg de modern matbaacılığın babası ve uygulayıcısı olarak kabul edilir.

Johannes Gutenberg'in yapmış olduğu matbaa icadı tüm dünyada kullanılabilir bir hale gelir. Johannes Gutenberg, tek tek metal harfler ile de baskı tekniğini oluşturur. Bu teknik, aynı zamanda matbaanın ilk çalışma tekniğini oluşturur.

Johannes Gutenberg, iletişim tarihinin en önemli gelişmelerinden biri olan tipo baskı yöntemini Avrupa'ya getiren kişidir. Tipo baskı yöntemi, ilkin tahtadan daha sonraları bir kurşun alaşımından yapılan dökme harflerin baskıdan sonra farklı bir yazıda kullanılmak amacıyla saklandığı basım yöntemidir.

Johannes Gutenberg, kitapların ya doğrudan el ile yazıldığı ya da her sayfası için ayrı ayrı elle oyularak hazırlanan tahta bloklar kullanılarak basılan kitaplar yerine her kalıp için ayrı ayrı kalıplar hazırladı. 

Bu kalıplara sıcak olan metal sıvı doldurulup harflerin metal örnekleri çıkarılıyordu. Böylece baskıyı yapan kişi metal olan bu harfleri istediği gibi dizebilmekte bunları basımdan sonrası için de saklayarak yeniden kullanabilmekteydi. Bunun sonucunda basım alanında büyük bir kolaylık sağlanmış oldu.

Yeni teknik ile ilkin Kutsal Kitab'ın Latince Vulgata versiyonu basıldı. Bu kitap, Gutenberg İncili ya da 42 satırlı İncil olarak da bilinir. Daha sonra Johannes Gutenberg bir dil bilgisi kitabı, bir sözlük ile başka birçok kitabın basımını gerçekleştirdi.

Johannes Gutenberg, büyük bir emek ve özveri ile yaptığı bu çalışmalardan hiçbir zaman fazla bir para kazanamadı. Aksine çok büyük zorluklar ile karşı karşıya kaldı. Geçimini sağlamakta bile zorlanan Gutenberg, tüm bunlara karşın dünyaya muhteşem bir miras bırakmayı başardı.

Johannes Gutenberg'in buluşu Avrupa'da çok hızlı bir şekilde yayıldı. Bu yöntem ile daha çok kitabın basılabilmesi imkânı doğdu. Hem basım ucuzladı hem de kitap okuyan kişi sayısında çok ciddi bir artış oldu. Bu da hem özgür düşüncenin ortaya çıkmasını hem de bilimsel çalışmaların çoğalmasını sağladı. Böylece bilgi hem daha çabuk hem daha az masraf ile geniş kitlelere ulaştı. Ayrıca reformlara da uygun bir ortam oluşturdu.

Son zamanlarında başkasının yardımı ile geçinen çağdaş matbaanın kurucusu Johannes Gutenberg 3 Şubat 1468'de hayata veda etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder