Dil Göstergelerinin Özellikleri

Dil göstergeleri nedensizdir: Göstergenin gösteren ile gösterilen yönü arasında çağrışım açısından bir ilişki varmış gibi görünse de aslında bu öğeler arasında izah edilebilecek bir ilişki yoktur.

Gösterge çeşitleri denildiğinde aklımıza ilk gelen dilin kaynağının ne olduğu, dilin nasıl doğup geliştiği sorularıdır. Bu sorular cevapsız kaldığından dil göstergeleri nedensizdir. Farklı uluslara ait dillerde aynı anlama gelen bir kelimenin farklı yazılmasının bir gerekçesi bulunmamaktadır. Bizim "öğrenci" dediğimize İngilizler "student", Araplar "talebe" derler. Bu isimlendirmenin mantıksal bir izahı yoktur.

Dil göstergeleri çizgiseldir: Sözcük durumundaki göstergeler belli ses imgelerinden oluşur. Gösterge çeşitlerinden olan dilin her sözcüğü bir göstergedir. "Bayrak" göstergesi "B-a-y-r-a-k" gibi. Harflerin yerini değiştiremeyiz. "Bayrak" sözcüğünü "Bakray" şekline dönüştürürsek bayrak zihnimizde canlanmaz. Cümle kuruluşunda da bu kural geçerlidir. "Yeni atanan öğretmenler görevlerine başladı." cümlesini "Yeni atanan öğmetrenler görevlerine başladı." şeklinde değiştiremeyiz. Ama eş anlamlı sözcüklerle değişiklik yapılabilir.

Dil göstergeleri uzlaşmaya dayalıdır: Bütün toplum, kelimelerin anlam değerleri üzerinde bir uzlaşmaya varmıştır. Uzun bir zaman dilimi aradan geçse de dil göstergeleri kolay kolay değişmez. Eğer toplum için ihtiyaç giderilmişse arayış biter. Elma denildiğinde herkesin aklına aynı nesne gelmektedir.

Not: Bir dilin bazı göstergeleri zamanla ses değişikliklerine uğrayabilir.

Örnek

Alma: Elma

Ana: Anne

Tengri: Tanrı


Ayrıca bakınız


Gösterge ve Çeşitleri

Yazı Dili ve Konuşma Dili 

Dilin Göndergesel İşlevi

Dilin Heyecana Bağlı İşlevi

Dilin Alıcıyı Harekete Geçirme İşlevi

Dilin Kanalı Kontrol İşlevi

Dilin Dil Ötesi (Üst Dil) İşlevi

Dilin Şiirsel (Sanatsal) İşlevi

 

İletişim Dil ve Kültür Test 1

İletişim Dil ve Kültür Test 2

 

Ana Sayfa


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder