V Harfi ile Başlayan Atasözleri ve Anlamları

Vakit nakittir: Zaman, değerli bir kavramdır. Her şey zamana bağlıdır. Zamanını boşa geçiren parasını kaybetmiş demektir. 
 
Vakitsiz öten horozun başını keserler: Her şeyin bir zamanı vardır. Bir söz de yerinde ve zamanında söylenmediği zaman veya yersiz söylendiği zaman o söz, büyük zararlara yol açabilir.
 
Var eli titremez: Varlıklı kişiler, çok fazla düşünmeden kaygılanmadan hayır işlerine girişirler. Bir fakire yardım ederler, sadaka verirler.
 
Var evi kerem evi, yok evi verem evi: Servet sahibi, varlıklı ailelerin durumu misafir ağırlamaya, birine yardım etmeye oldukça elverişlidir. Yoksul, fakir ailenin evinde ise sıkıntı ve dertten başka bir şey yer almaz.
 
Vardığın yer körse gözünü kapa: Kişi, çevresindeki kişilerle iyi ilişkilerde bulunmak istiyorsa onlara uymak zorundadır.
 
Varını veren utanmamış: Kendisinden bir şey istenen kişi elinde ne var ne yok onu verebilir. Kişinin verdiği bu şeyin az olması bir utanç vesilesi değildir.
 
Varışına gelişim, tarhana aşına bulgur aşım: Kişi, başkasına ne kadar değer verirse onlara saygı gösterirse kişiye de bu saygı gösterilir.
 
Varlığa darlık olmaz: Servet sahibi olan zengin kişilerin gücü her şeye yeter.
 
Varsa pulun herkes kulun yoksa pulun dardır yolun: Zengin, mal mülk sahibi kişilere herkes hizmet eder, fakir kişilere ise kimse yüz vermez, onları bir şey saymaz.
 
Vasiyet ölüm getirmez: Önceden bir olumsuzluğu düşünüp istemek o durumun olacağı anlamına gelmez.
 
Veren el, alan elden üstündür: Herkese yardım eden eli açık kimseye herkes saygı gösterir. Vermek, almaktan daha hayırlıdır. Kişinin birine yardım yapabilirse veya birine bir iyiliği dokunacaksa kişi bundan geri durmamalıdır.
 
Veren eli herkes öper: Herkese yardım eden, mert, iyiliksever kişilere herkes yardım eder.
 
Veren eli kimse kesmez: Yardımsever, iyiliksever, mert kişileri herkes sever. Onlara kimse kötülük yapmaz.
 
Veresiye şarap içen iki kere sarhoş olur: Borçla alış veriş yapan sonunda mağdur olur. Borçla kötü bir şey alan da hem borcundan hem de yaptığı kötülükten iki kez yıkılır.
 
Verirsen doyur, vurursan duyur: Yapılan bir şey hakkıyla yapılmalıdır. Bir yardımda bulunulacaksa yardımı güzelce yapmak gerekir. Birisine vurulacaksa da ona iyice vurulmalıdır ki yenilip gitsin.
 
Vermeyince mabut, neylesin mahmut: Yüce yaradan, kişiye yetenek kısmet vermezse o kişinin elinden bir şey gelmez.
 
Vücut kocar, gönül kocamaz: Kişi candan birini sevmişse o kişi ihtiyarlarsa dahi gönlü taze kalır, sevgisi eksilmez.
 
Ayrıca bakınız

V harfi ile başlayan atasözleri ve anlamları


5 yorum:

  1. 29 SAYFA ÖDEVİME YARDIMCI OLDUNUZ TEŞEKKÜR EDERİM

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler ödevimi tamamladım🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür eder, başarılar dilerim.

      Sil