Mark Twain

mark twain

Asıl adı Samuel Langhorne Clemens'tir. Mark Twain ise Mississippi gemilerinde "iki kulaç derinlik" anlamında kullanılan bir takma addır. 1835'te ABD'nin Missori eyaletinin Florida şehrinde doğan Mark Twain, 1910'da Connecticut'ta kalp rahatsızlığından hayata gözlerini yumar. 

Küçük yaşlarda babasını kaybeder. Bu vesileyle bir basımevinde çalışmaya başlar. Çeşitli yerlerde matbaalarda çalışır. Sonra Missouri'ye dönen Mark Twain, Mississippi Nehri'nde kaptanlık yapar. Romanlarındaki yer unsurunu buralar oluşturur.

Zengin olmak için birçok girişimde bulunan Mark Twain bir türlü zengin olmayı başaramaz. Büyük borç altına giren Twain, birçok ülkeyi dolaşmak zorunda kalır. Borçlarından kurtulup yeniden ABD'ye dönüp sanat çalışmalarına devam eder.

Amerikalı roman yazarı Twain, mizahi bir üslubu benimsemiş realist karakterli roman ve hikâyeleriyle tanınmıştır. Mark Twain ismi altında dergi yazarlığı ve gazete muhabirliği yapar.

Ünlü çocuk romanı "Tom Sawyer'in Maceraları" ona büyük ün kazandırır. Bu romanda öksüz ve yaramaz bir çocuğun Mississippi'de geçen maceralarını anlatır. "Huckleberry Finn'in Maceraları"nda da yaramaz bir çocuğun hikâyesini anlatır.

Yapıtlarında gülmenin güzel, esaretin kötü bir şey olduğunu dile getirmeye çalışır. Ömrünün son yıllarında ırk düşmanlığı, kazanç hırsı, sömürgecilik, ikiyüzlü dindarları sert bir şekilde eleştiren yazılar yazar.

 

Eserleri

Mississipi'de Hayat (roman)     

Tom Sawyer'in Maceraları (roman) 

Hucleberry Finn'in Maceraları (roman)

Ayrıca bakınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder