Herman Manvılle

herman manville

1819'da Newyork'ta çok çocuklu bir ailenin bir ferdi olarak dünyaya gelir. Daha 11 yaşındayken babası iflas eder ve kısa bir süre sonra hayata gözlerini yumar. Çocuk yaşta büyük bir yük sırtına biner. Bu arada hem okur hem de çalışmaya devam eder.

Amerikan edebiyatının ilk önemli ve büyük sanatçısı sayılır. Öğretmen, şair, denizci gibi çeşitli unvanlara sahip olan Herman Manville, roman ve kısa hikâye yazarı olarak bilinir. Hayatın ilk gençlik yıllarında hem antropolojiye ilgi duyar hem de Shakespeare'in eserlerini okumakla kendini geliştirmeye çalışır.

Gezi yazısı, deniz hikâyeleri, esirlik eserlerinin ana unsurlarını oluşturur. Genç yaşında New York ile Liverpool arasında deniz yoluyla yaptığı seyahat ona ileride yazacağı eserler için malzeme hazırlar.

Herman Manville için hayatın bundan sonraki kısmında "deniz" kavramı ve deniz yoluyla yapacağı seyahatler önem kazanmaya başlar. Moby Dick ismindeki romanın altyapısı da bu seyahatler ve olaylar oluşturur. Basılan tek eseri olan Moby Dick, simgesel anlamlarla yüklü bir roman olarak edebiyat dünyasında yer edinir.

Esrelerinde romantizm akımı ile gerçekçilik arasında bir denge tutturmaya özen gösterir. İlkin çok fazla ön plana çıkmayan hatta unutulan Manville, 1920'li yıllardan sonra adeta yeniden keşfedilir.

1891 yılında doğduğu yer olan New York'ta kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumar. Yapıtları Amerikan kütüphanesince basılan ilk yazar olma unvanına sahiptir.

 

Eserleri

Moby Dick (Roman)

Ayrıca bakınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder