Pele

Pele
Asıl ismi Edson Arantes do Nascimento olan Pele, 23 Ekim 1940'ta Brezilya’nın Três Corações kentinde oldukça fakir olan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Edson, bir hayli yaramaz bir çocuk olarak da dikkat çekti. Bu nedenle çevredekiler ona "Peli" lakabını taktı. Bu lakap daha sonraki süreçte "Pele"ye dönüştü.

Çocukluk yıllarında ailesinin maddi durumu kötü olduğu için ayakkabı boyacılığı yapan siyahi oyuncunun daha 11 yaşında iken yetenekleri keşfedildi. 

Pele'yi keşfeden de bir başka efsane futbolcu olan Waldemar de Brito'ydu. De Brito, keşfettiği futbolcu için dönemin Santos yöneticilerine, "Bu çocuk gelecekte dünyanın en iyi futbolcularından biri olacak." yorumunda bulunur.

Pele, kariyerine Brezilya Ligi'nin en iyi takımlarından olan Santos'ta başladı. Santos takımında tam 1284 gol attı. 1975'te de büyük bir kulüp olan Cosmos’a transfer oldu. Futbol tarihinde en fazla gol kralı olan futbolcu oldu.

Pele, dünya futbol tarihinin gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından biri olarak da kabul edilir. Kariyerinde tam 3 kez FIFA Dünya Kupası'nı kazanan takımda yer aldı. 1958'de İlk dünya şampiyonluğunu kazandı. Futbol hayatında toplamda 1281 gol attı.

Pele, çok teknik oynayan ve çabuk bir futbolcu olduğu için rakiplerin korkulu rüyası haline gelir. Kendisini yeterli görmeyerek sürekli olarak geliştirmeye çalıştı. Bütün dünyada çok kısa bir sürede büyük bir hayran kitlesine kavuştu. 

Nijerya, Pelé'nin maçını izlemek için Biafra ile yaptığı savaşta tam 2 günlük ateşkes ilan eder. Brezilya Ligi'nde oynanan bir maçta Pelé oyundan atılır fakat taraftarların isyan çıkarması ile 15 dakika sonra tekrar oyuna döner.

Pele, 1994-1998 yılları arasında Brezilya'da Spor Bakanı olur. Sporcuların haklarını savunmak amacı ile büyük bir uğraş verdi. Pelé, yaşam süresince tam 3 kez evlendi ve 7 çocuk sahibi oldu.

 
Pele'nin Futbol Kariyeri

Pele, 2013 FIFA Ballon d'Or Prix d'Honneur ödülünü ilk kez alan oyuncu olarak da kabul edilir.

Cosmos forması ile ligde bir sezon boyunca tam 52, kupada ise 12 gol atar.

Pele, futbol tarihinde en çok gol atan gol kralı olarak futbola veda eder.

İlk Dünya Şampiyonluğu'nu 1958'de kazandı.

Pele, 1958 İsveç, 1962 Şili ve 1970 Meksika Dünya Kupası'nda Brezilya Milli Takımı ile şampiyonluk kupasını kazanır.

1959'da dünyada, 1960, 1964, 1965'te Güney Amerika'da yılın en iti futbolcusu seçildi.

Pele, 6 kez bir maçta beşer gol kaydederek oldukça inanılmaz olan bir başarıya imza attı.

30 kez bir maçta dörder gol kaydetti.  

Pele, tam olarak 92 maçta hat-trick yaptı.

1973'te Santos takımı ile İstanbul'a gelerek Fenerbahçe-Santos maçında Türk seyircisinin karşısına çıktı.

Pele, 1977'de futbolu bıraktığı zaman 1363 lig maçında attığı gol sayısı 1281'e ulaştı.

50'nci doğum gününde Brezilya ile oynanan Dünya Karması maçında Pele, tam ilk 45 dakika sahada kaldı.

Brezilya milli takımının Dünya Kupası'ndaki 100. golünü attı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder