Diego Armando Maradona

Diego Armando Maradona
Maradona, 30 Ekim 1960'ta Arjantin'in Buenos Aires kentinde sekiz çocuklu oldukça sefil olan bir hayat yaşayan yoksul bir ailenin ilk erkek çocuğu olarak dünyaya geldi. İki erkek kardeşi de kendisi gibi profesyonel futbolcuydu. 

Diego Armando Maradona, henüz 10 yaşındayken futbol yeteneği ile fark edildi. İlkin bir mahalle kulübünde amatör olarak oynamaya başladı. Daha sonra Los Cebollitas adlı bir kulübe geçti.

Diego Armando Maradona, futbol hayatına ise Boca Juniors takımında başladı. Burada ilk kez lig şampiyonluğu madalyasını aldı. 1981'e kadar aralıksız burada oynadı. 

1981'de ünlü bir takım olan Barcelona takımına transfer oldu. İlk maçında beklenmedik bir şekilde kötü bir performans sergileyerek taraftarı çok büyük bir hayal kırıklığına uğrattı. 2 yıl Barselona'da forma giyen Maradona bir türlü bekleneni veremedi ve yıldızının parladığı Napoli takımına transfer oldu. Burada ünlü bir futbolcu olduğunu da tüm dünyaya gösterdi.

1986 Dünya Kupası, Maradona'nın tam anlamıyla tüm yeteneklerini gösterdiği kupa oldu. 1986 Dünya Kupası'nda kendi yarı sahasından rakip kaleye kadar kaleci dâhil tam 8 oyuncuyu çalımlayarak attığı gol unutulmaz en güzel goller arasında yer aldı. Zamanla Maradona ''tek başına bir takım'' olarak anılmaya başlandı.

Diego Armando Maradona, 2000'de FİFA tarafından Pele ile birlikte yüzyılın futbolcusu seçildi. 11 Aralık 2000'de tören ile ödülünü aldı. Törende ödülünü aldıktan sonra Pele'nin ödül almasını beklemeden oradan ayrıldı. Daha sonra bunun sebebi sorulunca dünyanın en iyi futbolcusu olarak kendisini gördüğü için oradan ayrıldığını söyledi.

Diego Armando Maradona, oyun kurucu olarak da dünya futbol tarihinin en iyi futbolcusu kabul edilir. Kulüp takımlarında oynadığı toplam 590 maçta 308 gol atmıştır. Napoli takımını şampiyon yapar. Napoli taraftarlarınca her zaman bir efsane olarak hatırlanır. Diego Armando Maradona tam 91 defa Arjantin Millî Takım formasını giydi. Yıldız futbolcu bu maçlarda toplam 34 gol kaydetmiştir.

Diego Armando Maradona, kokain ve uyuşturucu testlerinde başarısız olunca 15 ay gibi bir süre futboldan men cezası aldı. 1992 yılında Napoli takımından ayrıldı. Bu süreçten sonra Sevilla takımına geçti ve bir yıl orada futbol oynadı. 

1995'te Boca Juniors'a geri döndü ve iki yıl da orada oynadı. 1994 Amerika'daki Dünya Kupası'nda doping kullandığının ortaya çıkması ile futbol hayatı sona erdi.

Diego Armando Maradona, futbolu bıraktıktan sonra madde bağımlılığına karşı büyük bir savaş açtı. Daha sonra çok ciddi sağlık problemleri yaşadı. Uyuşturucuya bağlı olarak kalbinden önemli bir rahatsızlık geçirdi. Küba'da 22 ay boyunca tedavi gördü. 

Efsane yıldız Maradona, 60 yaşında beynindeki pıhtı nedeni ile ameliyata alındı ve sonrasında kalp krizi nedeni ile Arjantin'de vefat etti. Ölümü sevenlerini çok büyük bir yasa boğdu.

 
Maradona'nın Futbol Kariyeri

Maradona'yı asrın futbolcusu seçtiren turnava 1986'daki Dünya Kupası olur.

1986 Dünya Kupası'nda İngiltere'ye eli ile gol attı ve bu gol için "O el, Tanrı'nın eliydi." sözlerini sarf etti.

Kulüp takımlarında oynadığı toplam 590 maçta tam 308 kez fileleri havalandırdı.

Argentinos Juniors kulübünde 167 maçta 117 kez gol attı.

Napoli'yi şampiyon yapıp Napoli taraftarı tarafından bir efsane olarak hatırlanır.

İngiltere'ye karşı oynanan Dünya Kupası maçında kendi yarı sahasından kaleye kadar kaleci dâhil toplam 8 oyuncuyu çalımlayarak attığı bu muhteşem gol Asrın Golü seçildi.

91 kez Arjantin Milli Takım formasını giyen yıldız futbolcu Maradona, bu maçlarda toplam 34 gol attı.

Diego Armando Maradona'nın Şampiyonlukla Tanıştığı Yıllar:

1978 Arjantin FIFA Dünya Kupası Şampiyonluğu

1986 Arjantin FIFA Dünya Kupası Şampiyonluğu

1987 Napoli İtalya Seria A Şampiyonluğu

1987 Napoli İtalya Kupası Şampiyonluğu

1989 Napoli UEFA Kupası Şampiyonluğu

1990 Arjantin FIFA Dünya Kupası ikinciliği

1993 Artemio Franchi Kupası Şampiyonluğu

1991 Napoli İtalya Süper Kupası Şampiyonluğu


Maradona'nın Teknik Direktörlük Kariyeri

1994 Textil Mandiyu Takımı

1995 Racing Avellaneda Takımı

2008-2010 Arjantin Milli Takım

2011-2012 Al-Wasl Takımı

2017 Fujairah Diego Arman Takımı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder