Tasso (1544-1595)

tasso

1544'te Napoli yakınlarındaki Sorrento'da dünyaya gözlerini açar. 1595'te Roma'da Sant'Onofrio Manastırı'nda vefat eden Tasso, soylu bir aileden gelir. Oldukça iyi bir öğrenim gören Tasso, Bologna ve Padova üniversitelerinde edebiyat okur. Annesinin erken ölümü, babasının da sürgün yemesi Tasso'nun mutsuz bir çocukluk dönemi geçirmesine neden olur.

Tasso, İtalyan edebiyatında destan türündeki eseriyle tanınır. Hatta, Rönesans devrinde destan türünün en büyük şairlerinden biri olarak bilinir. Destan türü dışında şiir ve tiyatro türlerinde de eserler verir.

Babası bir şair olan Tasso, ilk başlarda hukuk okur. Daha sonra felsefe ve edebiyatla ilgilenmeye başlar. Sevgilisi Laura için yazdığı lirik şiirler onun tanınmasına öncülük eder. 

Tasso'nun gözaltındayken yazdığı eserler, İtalyan edebiyatı için düzyazının örnek metinleri olarak değerlendirilir. Tasso, öldükten sonra hayatı adeta bir efsane haline gelmiş İtalyan halk masalları için de çok önemli bir kişi olmuştur.


Eserleri

Kurtarılmış Kudüs: Tasso'nun 1575'te bitirdiği eser, I. Haçlı Seferi'nde Kudüs'un Müslümanlardan alınışını işleyen yapay bir destandır. Birleşik Avrupa'dan oluşan ordu Bouillon'un komutası altında Kudüs şehrini kuşatıp Müslümanlardan alır.

Biçimsel açıdan Homeros'u taklit eden Tasso, bu eserinde de Homeros'un İlyada ve Odysseia destanını örnek alır. Bu destan, özellikle Avrupa'da başka destanların yazılmasına da vesile olur. Tasso'ya büyük ün ve çevre kazandırır. Tasso'nun duygularını içinden geldiği gibi aktarması da eseri daha da çekici kılar.

Aminta: Tiyatro türünde yazılmış bir eserdir. Saraydaki bir şenlik için yazılan eser, pastoral özellikleriyle ön plana çıkar.

Ayrıca bakınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder