John Steinbeck

1902 yılında Kalifornia'da doğan Steinbeck, 1968'de New York'ta yaşamını yitirir. Babası Prusyalı, annesi İrlandalı olan bir yazardır. Bir ırgat ailesinin çocuğu olan Steinbeck, küçük yaşlarda çiftçilikle uğraşır. Çiftçiliğinin geçtiği Salinas Vadisi, eserlerinin mekân unsurunu teşkil eder.

Stanford Üniversitesinde öğrenimine devam eden John Steinbeck altı yıl süren bu öğrenimini tamamlayamadan okulu bırakır. Okulu bırakır bırakmaz New York'a oradan da Kaliforniya'ya gider. Bir yandan okuyan sanatçı bir yandan da çalışmak zorunda kalır.

Boyacılık, kapıcılık, duvarcılık, marangozluk, tezgâhtarlık gibi farklı farklı mesleklerde çalışır. Özellikle işçilik ve ırgatlıkta geçirdiği zamanlar, yapıtlarında işçi kesiminin sorunlarını ele alıp işlemesinde büyük katkı sağlar. Daha ilk yapıtlarında işçi kesiminin yaşam koşulları, ırgatların yaşamları, karşılaştıkları sorunlara değinir.

Henüz on dört yaşındayken yazarlık hayali kuran Steinbeck, hem Amerika'nın hem de tüm dünyanın toplumcu, gerçekçi ünlü roman ve öykü yazarları arasında yer alır. Yazınsal faaliyetlerinde tiyatro önemli bir yer tutar.

Natüralizmin etkisinde olan John Steinbeck, eserlerinde yoksul kesimlerin, işçilerin problemlerine eğilir. California çevresi eserlerinde geniş yer tutar. Toplumsal gerçekçiliği ayrıntılı bir gözleme dayandırır. Tamamıyla gerçekçi bir yaklaşımla eserlerini kaleme alır.

1929 yılında "Altın Kupa" isminde ilk kitabını çıkarır. 1935 yılında yayımlanan "Yukarı Mahalle" kitabı onun edebiyat çevrelerinde fark edilmesini sağlar. Bu eserle yeteneği keşfedildiği için maddi sıkıntılarından da kurtulur.

"Bitmeyen Kavga" kitabında tarım işçilerinin greve gitmelerini konu edinir. Bunları greve teşvik eden iki Marksist fikirli işçiden genişçe bahseder. Marksist bir bakış açısının egemen olduğu bu eserde John Steinbeck, Amerikan çalışma sistemine ciddi bir eleştiri getirir.

"Fareler ve İnsanlar" eseri ona büyük ün kazandırır. Bu ünlü eseri, hem roman hem de tiyatro tekniğiyle yazılmıştır. İki göçmen işçinin karmaşık ilişkileri, bunların yaşadığı ağır şartlar bu eserle dile getirilir.

"Gazap Üzümleri" romanı Steinbeck'e Pulitzer Ödülü'nü getirir. Tarımdaki hızlı kapitalist süreç bu eserinde anlatılır. Bu eseri 1940'ta sinemaya uyarlanır.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra romanlarında ideolojik unsurlar ön plana çıkmaya başlar. Sonraki yıllarda ise politikadan uzak duygusal tarafı ağır basan eğlendirici yapıtlara yönelir.

Pulitzer Ödülü sahibi bir yazar olan John Steinbeck, 1962'de de Nobel Ödülü alır.

 

Eserleri   

Fareler ve İnsanlar

Gazap Üzümleri

Sardalya Sokağı

Kenar Mahalle

Bitmeyen Kavga

Acı Hayatlar

Cennetin Doğusu

İnci

Al Midilli

Ay Battı

Ayrıca bakınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder