Henrik İbsen (1838-1906)

henrik ibsen
1838'de Norveç'in Skien şehrinde doğan İbsen, 1906 yılında Norveç'in Oslo kentinde ölür. Maddi sıkıntılarla boğuşan Norveçli bir tüccarın oğludur. 1864'te İtalya'ya giden yazar, uzun süre yurt dışında yaşar. Zaman zaman Norveç'e dönse de tam 27 yıl yurt dışında kalır. Kristina'ya giderek üniversite adayları için düzenlenen kurslara katılır.

Henrik İbsen, romantik, bireyci bir anlayışla eserler vermiş eleştirel gerçekçi oyunlarda toplumdaki bireylerin ruhsal çalkantılarını ve tolumdaki çelişkileri irdelemiştir.

Norveç edebiyatının ünlü yazarlarından olan Henrik İbsen, Çağdaş tiyatronun kurucuları arasında yer alır. Batı tiyatrosu üzerinde derin izler bırakır. 188 oyunu sahnelenen Henrik İbsen, Norveç tiyatrosunun sanat yönetmeni olur. Tiyatro iflas edince büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalır. Bunun için meclise burs başvurusunda bulunur. Hükümet başvurusuna olumsuz ve alaycı bir cevap verir.

Henrik İbsen, kendi konumunu şu sözlerle yansıtır: "Yeni bir evrenin yaratılışına katkısı olanların başında geldiğim söyleniyor. Bense, tam tersine, yaşadığımız çağın birçok nedenden ötürü ancak birtakım yeni şeyler doğurabilecek, sona ermiş bir çağ olarak nitelenebileceğine inanıyorum."

 

En Önemli Eserleri 

Bir Halk Düşmanı (oyun)
Hortlaklar (oyun)
Peter Gynt (oyun)

Ayrıca bakınız

Knut Hamsun 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder