Knut Hamsun (1859-1952)

knut hamsun

1859'de Pederson'da doğan Knut Hamsun, 1952'de Norveç'in Norholm kentinde ölür. Babası terzi işleriyle meşgul olan işinin ehli biridir. Babası ve annesinin isteğiyle küçük yaşlarda bir rahibin eğitimine bırakılır. Çocukluğu ve ilk gençlik yılları kırsal yerlerde geçer.

Çok genç yaşlarda hem çalışır hem de yazmaya koyulur. Yükseköğrenimini maddi imkânları el vermediği için yapamaz. 1882'de Amerika Birleşik Devletleri'ne gider. Bir müddet orada kaldıktan sonra istediğini alamayınca Norveç'e döner. 1888 yılında tekrar Amerika'ya gider.

Norveç edebiyatının en ünlü roman yazarı olan Hamsun'un "Açlık" romanı, onun şöhretinin ilk basamağını oluşturur. "Açlık", hem absürd hem de bilinçaltı edebiyatının habercisidir. "Açlık" romanı yazara büyük ün kazandırır ve onu yazmaya motive eder. Hamsun, romanlarında hiçbir şeyi ispatlama gayesi gütmez.

Peyami Safa, Hamsun'u Türk okuruyla buluşturur. Hemen hemen bütün kitaplarını dilimize çeviren Hamsun'un okunmasında Behçet Necatigil büyük katkı sağlar. Hamsun'un Türk edebiyatında Orhan Kemal üzerinde ciddi etkisi olur.

Knut Hamsun, eserlerinde yalın ve düzyazıya yakın bir anlatımı tercih eder. Çocuksu, sevecen bir üslupla okuruyla buluşur. Bütün bunlara rağmen sağlığında yeterli ilgiyi görmez ancak öldükten sonra anlaşılan ve ilgi gören birisi olur.

Şair, yazar ve oyun yazarı olan Hamsun, Amerikalı ünlü yazar Mark Twain'den etkilenir. 1920'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanır. Knut Hamsun, 1952 yılında evinin banyosunda ölü bulunur. Cenazesi de yakılır.

 

En Önemli Eserleri

Açlık (roman)

Pan (roman)

Dünya Nimeti (roman)

Victoria (roman) 

Ayrıca bakınız 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder