Edebi Sanatlar Test 5

EDEBİ SANATLAR TEST 5

1. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde "tam teşbih" sanatına başvurulmamıştır?

A) Okulumuzda Mustafa misali çalışkan öğrenciye hiç rastlamadım.
B) Hilal gibi düzgün kaşları vardı.
C) Buz gibi soğuk su herkesi hasta etmişti.
D) Cennet gibi güzel ülkenin kıymetini bilmeyenler var.
E) Altın gibi saçları var o yârin.


2. Karlı dağların başında
    Salkım salkım duran bulut
    Saçın çözüp benim için
    Yaşın yaşın ağlar mısın?

Yukarıda dizelerde aşağıdaki söz sanatlarından hangileri öne çıkmaktadır?

A) Açık istiare, kişileştirme
B) Kapalı istiare, kinaye
C) Benzetme, tevriye
D) Kapalı istiare, kişileştirme
E) Kapalı istiare, intak


3. Aşağıdaki atasözlerin hangisinde "kinaye" sanatına başvurulmamıştır?

A) Altın yere düşmekle pul olmaz.
B) Dilin kemiği yok.
C) Adamın adı çıkacağına canı çıksın.
D) Bir koyundan iki post çıkmaz.
E) Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.


4. Aşağıdaki dizelerin hangisinde "tevriye" sanatı yoktur?

A) Bu kadar letafet çünkü sende var
    Beyaz gerdanında bir de ben gerek

B) Sordum nigârı dedi ahbab
    Semt-i Vefa’da doğru yoldadır.

C) Minnet Huda'ya devlet-i dünya fena bulur 
    Baki kalur sahife-i alemde adumuz

D) Koyup kandırmada ikide birde
    Devrildi kazan söndürdü ocağı

E) Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik.
    Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik.
                          

5. Mehmet Akif Mısır'da iken, yakın dostu Ferit Bey'den hiç mektup alamaz. Ancak Akif'in annesi İstanbul'da vefat edince Ferit Bey'den bir taziye mektubu alır. Mektuba cevap yazan Akif şöyle der: "Yahu senden ses seda çıkması için bizim evden cenaze çıkması mı lazım?" 

Mehmet Akif'in verdiği cevap hangi söz sanatı için güzel bir örnektir?

A) Mübalağa (Abartma)            B) Cinas            C) Tevriye         D) Tecahül-i Arif        E) Tariz


6. Aşağıdaki dizelerin hangisinde "hüsn-i ta'lil (güzel nedene bağlama)" sanatına örnek yoktur? 

A) Bir deva bulmak için bağrındaki yaraya 
    Toplanmıştı garipler şimdi kervansaraya

B) Yeni bir ülkede yem vermek için atlarına
     Nice bin atlı kapılmıştı fetih rüzgârına

C) Toprak bir bakışınla kızıl renge büründü
    Yıldızlar ülfet için gündüz göründü

D) Hâk-i pâyine yetem der ömrlerdir muttasıl
    Başını taştan taşa urup gezer âvâre su

E) Sen gittin yaslara büründü cihan 
    Soluyor dallarda gül dertli dertli


7. Geç fark ettim taşın sert olduğunu
    Su insanı boğar, ateş yakarmış.
    Her doğan günün bir dert olduğunu
    İnsan bu yaşa gelince anlarmış.

Yukarıdaki dizelerde en belirgin söz sanatı aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?

A) Hüsnü talil (güzel nedene bağlama)    
B) Tariz
C) Teşbih (benzetme) 
D) İntak (konuşturma) 
E) Tecahül-i Arif 


8. Hz Yusuf'un güzelliği; Hz Nuh'un kavminin uğradığı tufan olayı; Hz Musa'nın Firavun ile mücadelesi, Tur Dağı hadisesi, Hz Hızır'la bir yolculuğa çıkması; Hz İsa'nın hastaları iyileştirmesi, ölüleri diriltmesi; Hz İbrahim'in ateşe atılması, Hz. Süleyman'ın yüzüğü, hayvanlarla konuşması, karınca hikâyesi, hüdhüdü; Hz Muhammed'in (SAV) miraca çıkması vb. hadiseler ………. sanatında çok fazla karşımıza çıkar.

Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki edebi sanatlardan hangisi getirilmelidir?

A) Tekrir
B) Mübalağa (Abartma)
C) Teşbih (Benzetme)
D) Telmih (Anımsatma)
E) Hüsnütalil (Güzel Nedene Bağlama)


9. Bir nasihatim var zamana uygun
    Tut sözümü yattıkça yat uyanma
    Meşhur bir kelam var: "Sen kazan, sen ye."
    El için yok yere ateşe yanma

Yukarıdaki dörtlükte geçen en belirgin söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tezat                  B) Tekrir                  C) Tariz                 D) Cinas                 E) Tevriye
 

10. Aşağıdakilerin hangisinde "kişileştirme (teşhis)" sanatı yoktur?

A) Kaldırımlar, çilekeş yalnızların annesi.
B) Dalıp, sokaklar kadar esrarlı bir uykuya.
C) Aheste çek kürekleri mehtap uyanmasın.
D) Taş yürekten peyda olmaz merhamet.
E) İnliyor çatıda rüzgâr.


11. Meyhane ki saki sarhoş, şişe sarhoş, mey sarhoş.

Yukarıdaki dizede ön plana çıkan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tevriye           B) Tenasüp (uygunluk)       C) Tecahül-i Arif         D) Tariz       E) Leffüneşr


12. Aşağıdakilerden hangisinde "nida (seslenme)" sanatına örnek yoktur?

A) Dost dost diye nicesine sarıldım 
    Benim sadık yarim kara topraktır

B) Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın
    Bu toprak bir devrin battığı yerdir

C) Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker!
    Gökten ecdat inerek öpse o pak alnı, değer…
  
D) Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!
    Kahraman ırkıma bir gül; ne bu şiddet, bu celal?

E) Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber,
    Sana âğûşunu açmış duruyor Peygamber.


13. Gönlünü Şirin'in aşkı sarınca
      Yol almış hayatın ufuklarınca
      O hızla dağları Ferhat yarınca
      Başlamış akmaya çoban çeşmesi

Yukarıdaki dörtlükteki en belirgin söz sanatı hangi seçenekte verilmiştir?

A) Hüsnütalil (Güzel Nedene Bağlama)
B) Tedric (Dereceleme)
C) Telmih (Anımsatma)
D) Hüsnütalil (Güzel Nedene Bağlama)
E) Tecahül-i Arif


14. Sen gülünce güller açar Gülpembe 
      Bülbüller seni söyler biz dinlerdik Gülpembe 
      Sen gelince bahar gelir Gülpembe 
      Dereler seni çağlar sevinirdik Gülpembe

Yukarıdaki dizelerdeki en belirgin söz sanatı hangi seçenekte verilmiştir?

A) Tedric (Dereceleme)     
B) Tevriye       
C) Tekrir (Yenileme)    
D) Telmih (hatırlatma)
E) Hüsn-i talil (güzel bir nedene bağlama) 


15. O çay ağır akar, yorgun mu bilmem
      Mehtabı hasta mı, solgun mu bilmem?
      Yaslı gelin gibi mahzun mu bilmem?
      Yüce dağ başında siyah tül vardır.

Yukarıdaki dizelerdeki en belirgin iki söz sanatı aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?

A) Teşhis (kişileştirme), tezat (zıtlık)
B) Kinaye, tevriye
C) İntak (konuşturma), tezat (zıtlık)
D) Teşhis (kişileştirme), Teşbih (benzetme)
E) İntak (konuşturma), Teşbih (benzetme)


16. Güle naz
      Bülbül eyler güle naz
      Girdim bir dost bağına
      Ağlayan çok gülen az

Yukarıdaki dizelerde öne çıkan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tevriye             B) Cinas               C) Tecahül-i Arif                D) Tariz             E) Telmih


17. Görmüş geçirmiş, anasının gözü bir horoz
      Tünemiş bir ağacın dalına.
      Kurnaz tilki, sesini yumuşatarak, ona
      Dedi ki: "Kardeşçiğim, artık dostuz;
      Barış oldu hayvanlar arasında.
      Müjde getirdim sana, in de bir öpüşelim;
      Ama Allah aşkına oyalanma
      Çünkü bilirsin ya başımdan aşkın işlerim.
      Oysaki siz serbestsiniz daima,
      İşleri düşünmeyebilirsiniz;
      Hem artık size yardım da ederiz.
      Ama, kuzum, in de aşağıya bir
      Doya doya öpeyim gözlerinden"
      "Kardeşim" dedi, horoz. Bu mutlu haberinden
      Daha güzel bir haber almazdım şüphesiz.

Yukarıdaki dizelerdeki en belirgin söz sanatı aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmiştir?

A) Kinaye     B) Tevriye      C) Teşbih (benzetme)    D) İntak (konuşturma)    E) Tecahül-i Arif


18. Aşağıdaki dizelerin hangisinde "tezat" sanatı yoktur?

A) Seher vakti çaldım yârin kapısın
    Baktım yârin kapıları sürmeli

B) Gülmek ol goncaya münasiptir
    Ağlamak bu dil-i hazine gerek

C) Ömrümde zararsız günümü bilmem
    Her senede yüz milyonluk kârım var

D) Ya gezen bir ölü yahut gömülen bir diriyim,
    Mumyadır canlı da cansız da bu kabristanda

E) Rüzgâr ile dallarımız atışır
    Yas ile sevincim yıkışır dağlar


19. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde "ad aktarması (mecaz-ı mürsel)" sanatına başvurulmamıştır?

A) Sınıf, her zamanki gibi yine okulun huzurunu bozuyordu.
B) Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilâl!
C) Güneş uyanmaya çalışırken ay ninni söylüyordu dünyaya.
D) Sana benim gözümle bakan gözler kör olsun. 
E) Köyün de pek hoşuna gitmemişti yenilik adı altında yapılanlar.


20. Aşağıdaki dizelerin hangisinde "intak (konuşturma)" sanatına başvurulmamıştır

A) Ey benim sarı tamburam 
    Sen ne için inlersin
    İçim oyuk derdim büyük
    Ben onun için inilerim

B) Güğüm bir gün testiye:
    — Yola çıkalım mı?
    Testi:
    — Korkarım, çıkmayalım.

C) Benim adım dertli dolap,
    Suyum akar yalap yalap,
    Böyle emreylemiş Çalap 
    Derdim vardır inilerim.

D) Sordum sarıçiçeğe:
    — Annen baban var mıdır?
    — Çiçek eydür (söyledi) derviş baba:
    — Annem, babam topraktır.

E) Tarihin dilinden düşmez bu destan
    Nehirler gazidir, dağlar kahraman
    Her taşı bir yakut olan bu vatan
    Can verme sırrına erenlerindir


CEVAP ANAHTARI: 1-E 2-D 3-C 4-E 5-E 6-A 7-E 8-D 9-C 10-D 11-B 12-A 13-C 14-E 15-D 16-B 17-D 18-A 19-C 20-E



Ayrıca bakınız

Edebi Sanatlar Test 5


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder