Yazım Kuralları Test 1

YAZIM KURALLARI TEST 1
1. "de, da" bağlacı ile ilgili verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Bağlaç olan "de, da" her zaman ayrı yazılır. 
B)  "te, ta" şekli yoktur. Ünsüz benzeşmesi kuralına uymaz.
C) Özel isimden sonra gelirse kesme işareti kullanılmaz.
D)  Cümleye "dahi, bile, başkaları" gibi anlamlar katar. 
E) Kalınlık-incelik uyumuna uymaz.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A) Aşk, öyle engin bir denizdir ki, aşkın ne başlangıcı ne de sonu vardır.
B) Unutma ki şairleri haykırmayan bir millet, sevenleri toprak olmuş öksüz çocuk gibidir.
C) Geçmiş zaman olurki hayali cihan değer.
D) Senin için rahat edebilir benimki kan ağlıyor.
E) Senin baban sizi unutmuş; bizimki bizi unutmamış.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "mi" soru ekinin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A) Sen mi bunları yapmışsın yavrum?
B) Söylediklerimi niçin yaz mıyorsunuz?
C) Bu yaşına kadar Yaşar Kemal'i hiç okudun mu? 
D) Güzel mi güzel bir elbise almıştı Betül. 
E) Akşamları geç yattı mı sabaha kadar uyuyamazdı. 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "kesme işareti" yanlış kullanılmıştır?

A) Yahya Kemal Beyatlı'nın bütün eserlerini okumak gerekir.
B) Türk'ün gücünü dünyaya göstereceğiz, diyordu.
C) Türkiye'nin kendi sorunlarını çözecek gücü vardır her zaman.
D) Türkçe'nin dil bilgisi özellikleri yeteri kadar bilinmiyor.
E) Gezegenler içerisinde en çok Venüs'ü merak ediyordu.

5. Aşağıdakilerden hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Birkaç öğrenci sınıfta yine kavga etmiş.
B) Eski şirket işini devretmeye hazırlanıyordu.
C) Şükretmek insanın en büyük faziletidir.
D) Sürekli olarak aynı şeyi zikrediyorlardı hocalarımız.
E) Neleri yapacağımızı bir bir emir etti.

6. Aşağıdakilerden hangisinde birleşik sözcüklerle ilgili bir yazım yanlışı vardır?

A) Bir damla göz yaşı çok şeyin yansımasıdır.
B) Bazı kişiler milletvekili olunca değişiyor.
C) Bugün yapmadığımız bazı şeyler için yarın geç olabilir.
D) Hükümet güvenoyu alarak göreve başladı.
E) Yarıyıl tatilinde yine kaymaya gidecekler.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gün, ay ve tarih adları ile ilgili bir yazım yanlışı vardır?

A) TBMM, 23 Nisan 1920'de açıldı.
B) 18 Ocak'ta ilk kez oraya gidecek. 
C) Bir Pazar bize gelirsen bizi oldukça sevindirmiş olacaksın.
D) 3 Ekim Salı günü bize gelecekler hep birlikte.
E) En geç çarşamba günü orada olmam gerekir.

8. Deyimler, en az iki sözcükten oluşur. Deyimler, kalıplaşmış sözler olduklarından deyimleri oluşturan bütün sözcükler her zaman ayrı yazılır.

Buna göre aşağıdakilerden hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) İşlerimiz Gayya kuyusu gibi olmuş son zamanlarda.
B) Her şeye ayakbağı olmaya çalışıyordu.
C) Bu har gür bize çok şey kaybettirecektir.
D) Ülkemizde tuzu kuru olan kişiler daha rahat konuşuyor.
E) Böyle kalın kafalı kişilere laf anlatmak da zordur.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sayıların yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A) Yüz seksen altı kişi aynı anda dövizleri kaldırdılar havaya.
B) Nöbetçi öğretmen, öğrencileri 2'şer 2'şer içeri aldı.
C) Yaş otuz beş yolun yarısı eder.
D) Bankadan yüzseksenaltı Türk lirası istemişti.
E) Faturada sekizyüzyirmibeş TL yazıyor.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) 1985'te bir, 2003'te iki kez ülkemizi ziyaret ettiler.
B) 18. Yüzyıl savaşlarla geçen bir yüzyıl olarak bilinir.
C) Takımı ligde en son 1925'de şampiyon olmuş.
D) 17:00'da bütün memurların mesaisi biter. 
E) 29 Ekim 1923'de yeni bir sayfa açılır ülkemizde.

11. "Şey" sözcüğü ilgili aşağıdakilerden hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Her şeyi sana feda etmeye hazırım canım vatanım!
B) Birtakım şeyler ancak zamanla mecrasını bulur.
C) Bana bir şey öğretenin kırk yıl kölesi olurum.
D) Yönetici bize herkesin önünde az şey söylemedi.
E) İkişeyden sonra sizden soğudum doğrusu.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Bir gün bizim buralar da yemyeşil bir çevreye kavuşacaktır.
B) Hiçbir şüpheye mahal bırakmadan apaçık konuştu.
C) Darma dağınık oda onun ruh halini anlatmaya yetiyordu. 
D) Düpedüz yalanlarla çevresini yönlendirmeye çalışıyordu. 
E) Çok öfkeliydi çünkü evi güpegündüz soyulmuştu. 

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Gide gide vardım Siverek'in yoluna.
B) Araba bata çıka ilerliyordu o yolda.
C) Her iki takım arasında başa baş bir mücadele oldu.
D) Bütün konuyu baştanbaşa yeniden işledik.
E) Bugünlere el ele vererek geldik.

14. Aşağıdakilerden hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili bir yazım yanlışı vardır?

A) Honore De Balzac'ı okuduğunuz anda edebiyatın zevkine varmış olursunuz.
B) Duruşmada Avukat Tuncay Bey gayet iyi bir savunma yaptı.
C) Hastanede, Doktor Remzi Efendi ona müdahale etmiş.
D) Mehmet amcamı daima saygıyla yad edeceğim.
E) Betül Hanım'ın bu son çıkışlarından hepimiz rahatsız olduk.

15. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisinin yazımı doğrudur?

A) Bazı futbolcular antreman yapmak için sahaya çıkmışlardı.          
B) Basit toplama ve çarpma işlemleri için kullanılan, aritmetik hesaplamaları yapmaya yardımcı bir alettir abaküz.          
C) Arda, art arda çok güzel çalımlar attı.         
D) Herkes o gazeteye abönman olmak istiyordu anlaşılan.       
E) Amator futbol takımında oynamaya başladı.

16. Aşağıdaki cümlelerde geçen kısaltmalardan hangisi yanlış verilmiştir?

A) Alb. İsmail Bey bu rütbeyi en çok hakkeden kişiydi.
B) Yeni bir tarifeye geçecek AKBİL ücretlerde bu ay.
C) Bu okulda İngilizce ve Alm. ders olarak okutulmaktadır.
D) Vatan Caddesi ile Sevgi Aprt. onun için çok şey demekti.
E) Arş. Gör. Hasan DAL yeni bir araştırmaya başlamış.

17. Aşağıdakilerin hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili bir yazım yanlışı vardır?

A) Ahmet, Ali Paşa Mahallesi'nde ikamet etmekteydi.
B) Herkes nedense Karaköy Meydanı önünde; Ali, Zafer Meydanı önünde bekliyordu.
C) İlk arabalar Turgut Özal Bulvarı'ndan geçmek zorunda kaldılar.
D) Gelenler en çok Antalya Milli parkını beğenmişler.
E) Çalışanlar, Cemal Nadir Sokağı ile temizliğe başladılar.

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Ahmet de mi bize gelecekti o akşam?
B) Ahmet te mi bize gelecekti o akşam?
C) Ahmet'te mi bize gelecekti o akşam?
D) Ahmet'de mi bize gelecekti o akşam?
E) Ahmet demi bize gelecekti o akşam?

19. Aşağıdakilerden hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili bir yazım yanlışı vardır?

A) Festivalde bugün, Yekta Kara rejisiyle Mozart'ın ünlü eseri Saraydan Kız Kaçırma var.
B) Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı bu yıl daha da coşkuluydu.
C) Onuncu Yıl Marşı, Çamlıbel ve Çağlar tarafından yazılan ve 1933'te bestelenen marştır.
D) Leyla ile Mecnun, Diyorlar ki eserlerini okurken bir hayli etkilenmiştir o.
E) Türk Dili ve Edebiyatı dersi artık liselerde ana ders olacak.

20. Aşağıdakilerden hangisinde birleşik sözcüklerle ilgili bir yazım yanlışı vardır?

A) Bütün dillerde dil bilgisi kuralları dilin ana unsurunu oluşturur.
B) Bu konuda işbirliği yapmazsak hepimiz kaybedeceğiz.
C) Yer çekimi konusunu fen hocamızla yeni işledik.
D) Halk edebiyatında dil bilimi çalışmaları için şehir şehir dolaştılar.
E) Güney yarım küre daha fazla ısı alır bu mevsimde.


CEVAP ANAHTARI: 1-E 2-C 3-B 4-D 5-E 6-A 7-C 8-B 9-B 10-A 11-E 12-C 13-D 14-A 15-C 16-D 17-D 18-A 19-B 20-B

Ayrıca bakınız

Yazım Kuralları Test 1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder