Yazım Kuralları Test 2


YAZIM KURALLARI TEST 2

1. "de, da" bağlacı ile ilgili verilen aşağıdaki  bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Cümleden çıkarıldığında anlam bozulmaz, cümle kısmen daralır.
B) Söylenişte vurgulu söylenir.
C)  Yazımda bir kelime gibi kabul edilir.
D) Hal eki olan "-de, -da" eklerinden sonra da gelebilir.
E) Ünsüz benzeşmesi kuralına uyar. Yani "-te, -ta" şekli vardır.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A) Madem ki sözümüz geçmiyor biz de sözümüzün geçtiği bir yere gideceğiz.
B) Demek ki dediklerimizi yapmamış.
C) Türk dili, dillerin en zenginlerindendir yeter ki bu dil, şuurla işlen­sin.
D) Sen ki, son ehl-i salîbin kırarak savletini / Şarkın en sevgili sultânı Salâhaddîn'i.
E) Bu çalışmayla bu sınavı kazanabilir miyim ki…

3. Birleşik yapılı fiillerde "mi" soru eki iki sözcük arasına girebilir.

Buna göre aşağıdaki seçeneklerin hangisinde "mi" soru eki birleşik yapılı bir fiilin arasına girmiştir?

A) Bunların sonucunu doğru tahmin etseydi böyle konuşur muydu? 
B) Akşamları geç yattı mı sabaha kadar uyuyamazdı.
C) Bahçemizden gül koparan sen miydin?
D) Düşüncelerini açıklamaktan vaz mı geçtin?
E) Gülün derdinde her daim olan bülbül mü aceb? 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçen "kesme işareti" yanlış kullanılmıştır?

A) Turgut Özal Bulvarı'ndan Millet Caddesi'ne yürümek istiyordu.
B) Yazın, Van Gölü'nün serin sularına kendini bırakırdı Mehmet.
C) "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne" hitaben bir dilekçe yazdı.
D) Toraman Sokak'ta oturan arkadaşımız başka mahalleye taşınmış.
E) Bu mevsimde Doğu Anadolu'nun en soğuk yeri Erzurum olur.

5. Aşağıdakilerden hangisinde birleşik sözcüklerle ilgili bir yazım yanlışı vardır?

A) Afvetmek Allah'a mahsus olan bir şeydir.
B) Sizleri zemmetmek için bu kürsüye çıkmadım.
C) İşlerimiz hallolmak üzeredir.
D) Mahkeme, sanığın verdiği ifadeyi reddetti.
E) Bütün servetini daha hayattayken bahşetti.

6. Aşağıdakilerden hangisinde birleşik sözcüklerle ilgili bir yazım yanlışı vardır?

A) Biraz dinlendikten sonra yola devam ettiler.
B) Birkaç asır biz de dünyaya hükümran olduk.
C) Bu konuda birçok kişi de bizim gibi düşünüyordu.
D) Hiçbir güç bizi doğru yoldan ayıramaz.
E) Birtakım elbise alıp eve doğru yola çıktı.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gün, ay ve tarih adları ile ilgili bir yazım yanlışı vardır?

A) Sınav haziranda yapılacaksa sınava şimdiden daha sıkı çalışmamız gerekir.
B) Bütün hastalıklar Nisan oldu mu azar. 
C) Bu yıl salıyı çarşambaya bağlayan gecede o günü kutlayacağız inşallah.
D) 28 Eylül Pazartesi günü okullar açılacak.
E) 28 Mayıs'ta yapılacak olan sınavlarda daha çok kişi görev alacak. 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sayıların yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A) O hadiseler 20.XII.1996'da Bitlis'te bir okulda meydana gelir.
B) İlgili firma 5 trilyon 185 milyar Türk lirasıyla en düşük teklifi sundu.
C) Akşam altıya çeyrek kala onlara ziyarete gidelim.
D) Seksenüç kişi aynı anda oraya gider.
E) İlimizde 1.200.000 kişi yaşamaktadır.

9. Aşağıdakilerden hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili bir yazım yanlışı vardır?

A) En son Dede Korkut'tan bize bahsetmeye başlamıştı hocamız.
B) Şehrimize il dışından gelen heyetleri vali; il içinden ilçeye gelen kişileri de kaymakam kabul eder.
C) Türk halkı hiçbir zaman Nene Hatun'u unutmayacak.
D) Bu konuda Telli Baba da bir şeyler söyledi.
E) Esra teyze buraya geldiğine göre bize de uğrar.

10. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisinin yazımı yanlıştır?

A) Onun bu konuda çok fazla ajitasyon yaptığını düşünüyorum.      
B) Bunları beğenmek zorunda değilsiniz elbette.       
C) Hardalgillerden küçük ve yeşil bir sebzedir brokoli.   
D) Konuyla ilgili birçok broşür dağıtıldı.    
E) Bir iki bisküvit yemekle karın doymaz, derdi.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) 2'nci sınıfa başlar başlamaz annesi ona servis tuttu.
B) Bazı 8'nci sınıf öğrencileri TEOG sınavına girmemiş.
C) 5. inci sınıfla birlikte Arapça öğrenmeye başladılar.
D) 5.'inci dersin yoklaması biraz geç yapılmıştı.
E) 2. nci sıradaki kişinin sırasını almaya çalışıyordu.

12. Aşağıdakilerden hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili bir yazım yanlışı vardır?

A) Türkiye'nin en uzun caddesi İskele Caddesi'dir.
B) Tuna nehri akmam diyor, etrafımı yıkmam diyor.
C) Şaire adeta ilham olmuştu Ağrı Dağı.
D) Gezide herkes Everest Tepesi'ni merak ediyordu.
E) Bu yıl da Marmara Denizi'nde yüzeceğiz.

13. Kısaltmalardan sonra gelen ekler kısaltmanın okunuşuna uygun yazılır.

Aşağıdakilerden hangisinde bu kurala uyulmamıştır?

A) DSİ'ye bu yıl çok fazla işçi alınacak.
B) TV'de söylenenleri halk bu kez çabuk algıladı.
C) TBMM'nin her alanda topluma örnek olması gerekir.
D) DDY'da kış aylarında bakım çalışması yapılacak.
E) AKOM'a ilk kurtarma malzemesi almak için Ankara'ya gitti.

14. I. Ağlamak için gözden yaş mı akmalı? 
    II. Dudaklar gülerken, insan ağlayamaz mı? 
   III. Sevmek için güzele mi bakmalı? 
   IV. Çirkin bir ten de güzel bir ruh, kalbi bağlayamaz mı? 
    V. Hasret; özlenenden uzak mı kalmaktır?
 

Yukarıdaki numaralanmış yerlerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) I                      B) II                          C) III                        D) IV                         E) V

15. Aşağıdakilerden hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili bir yazım yanlışı vardır?

A) Kurban bayramı bu yıl bir hayli güzel geçti.
B) Berat Kandili'ni idrak etmek için herkes camiye gitmeye başladı.
C) Çanakkale Şehitlerini Anma Günü bütün okullarımızda saygı duruşu ile başladı.
D) 24 Kasım Öğretmenler Günü özel bir gün olmaya devam edecek.
E) 14 Mart Tıp Bayramı, doktorlarımızı iyice kaynaştırdı.

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yazımı doğrudur?

A) İnsanca bir yaşam için çok fazla bir şey istemiyordu.
B) Yaşca kendisinden oldukça büyük birisiyle evlendi.
C) Önündekine hafifce dokunarak onu uyardı.
D) Sonucunu açıkca söylemek gerekirse biz kaybettik.
E) Salakca davranışı ona çok şey kaybettirdi.

17. Özel isimlerden türeyen sözcükler büyük harfle başlatılır. Bunların almış oldukları ekler kesme işareti (') ile ayrılmaz.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uyulmamıştır?

A) Ağrılı bir gencin hazin dramını anlatmış son romanında.
B) İzmir'e gidecek gençleri selamlamak için söz aldı.
C) Türkçe'nin söz dizimi hakkında oldukça az bir bilgiye sahibiz.
D) Türkçülük fikri, Ziya Gökalp'te en üst düzeydedir.
E) Türkiye'nin geleceği çok daha iyi olacaktır bu gidişle.

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) 1925'te ülkemizde birçok yenilik gerçekleştirildi.
B) Muş da doğunun parlayan şehirleri arasında yer alır.
C) Sinop'da çok fazla tarihi yerlere rastlanmaz.
D) Karabük'te sanayi oldukça gelişmiştir.
E) Gelen de giden de bizi maalesef anlayamadılar.

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Hiç bilen ile bilmiyen bir olur mu?
B) Aşılmasına imkan olmayan hiçbir duvar yoktur.
C) Uygulamalı dersleri laboratuarda işlemeye başlamışlardı.
D) Caddelerde asvalt namına bir şey kalmamıştı.
E) Ağlamıyan çocuğa meme vermezler, demiş atalarımız.

20. Aşağıdakilerden hangisinde birleşik sözcüklerle ilgili bir yazım yanlışı vardır?

A) Böbrekleri nedeniyle sürekli maden suyu tüketiyordu.
B) Haftasonu ailesiyle bize gelecekler.
C) Kahta'da çiğ köfte yemek bir başkadır.
D) Son zamanlarda yaptığım dolma biberleri sevmeye başlamıştı.
E) Günde az bir kuru yemiş yemek kalbe çok iyi gelir.

CEVAP ANAHTARI: 1-E 2-A 3-D 4-C 5-A 6-E 7-B 8-D 9-B 10-E 11-A 12-B 13-D 14-D 
15-A 16-A 17-C 18-C 19-B 20-B

Ayrıca bakınız

Yazım Kuralları Test 2



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder