George Soros

George Soros
Amerikalı finans spekülatörü ve liberal girişimci George Soros, 1930'da Musevi bir ailenin çocuğu olarak Macaristan'ın başkenti olan Budapeşte'de dünyaya geldi. Çocukluk ve gençlik döneminde Nazi istilası yüzünden çok büyük zorluklar yaşadı. Bu zorluklar nedeni ile 1947'de İngiltere'ye göç etmek zorunda kaldı.


George Soros, İngiltere'de Oxford Üniversitesi'nde ekonomi alanında öğrenim gördü. Kendini bu alanda iyice yetiştirdi. Oxford Üniversitesi'nin School Of Ekonomist Fakültesi'nde de yükseköğrenimine devam etti. Fakültede makro ekonomiyi öğrendi. Öğrenim gördüğü zaman çalışmak zorunda kaldı. Geçirdiği rahatsızlık sonrası devletin şefkat eli ile tanıştı. Bu durum onda çok derin izler bıraktı.


Soros, İngiltere'de bulunan Londra Ekonomi Okulu'nda öğrenim gördüğü esnada hocası Karl Popper'in açık toplum felsefesinden oldukça fazla etkilendiğini ve bunun da hayatında düşünebilirlik, yanılabilirlik ve açık toplum gibi değerler sistematiğinin ortaya çıkmasında çok önemli olan katkılar oluşturduğunu söyler. Bu değer sistematiği ile finans çevrelerinde çok başarılı olduğunu da dile getirir.


George Soros, İngiltere'den Amerika'ya 1956 yılında göç etti. Paha kazanmış hisse senedi, tahvil, döviz gibi değerli kâğıtları satarak daha kârlı gördüğü ya da yüksek verim getirme olasılığı bulunan başka değerli kâğıtlar satın alma işi olan arbitraj işlemleri ile de uğraştı. Böylece finans çevrelerinde çok kısa bir süre içerisinde iyice tanınmaya başlandı.


Soros, Sermaye Piyasası Kurulu'nca yetkilendirilmiş kurumların yatırımcılardan topladığı birikimler ile riski dağıtmak amacıyla içerisinde birden çok hisse senedi, döviz, devlet tahvili, değerli maden ya da faiz getirili değerli kâğıt olacak şekilde çeşitlendirerek oluşturduğu portföy olan yatırım fonunu kurdu. Bunun sayesinde çok büyük bir servete kavuştu.


George Soros, özellikle Ukrayna ve Doğu Avrupa ülkelerine yaptığı yüklü yardım ile de ön plana çıktı. Soros, SSCB'nin dağılmasından sonra Ukrayna, Polonya, Beyaz Rusya, Romanya, Yugoslavya başta olmak üzere Doğu Avrupa ülkelerine yalnız başına tüm zamanların en yüklü finansal yardımını yaparak ismini tüm dünyaya duyurdu. Soros'un yaptığı bu yardımlar Birleşmiş Milletler gibi büyük kuruluşların finansal yardımlarından dahi daha fazladır. Böylece çok büyük bir ün sahibi oldu.


Soros, yaptığı bu büyük yardımlar ile birçok ünlü kişi ve yazar tarafından ''hayırsever'' olarak anıldı. Bazı kişiler de bu yardımların altında gizli olan bir amaç olduğu tezini ortaya atarak bunlar, Soros'un amacının yardım ettiği ülkelerin sosyo-politik sistemini kontrol etmek olduğunu öne sürdü. Soros, tüm bu suçlamaları ve düşünceleri de Rus propagandası olarak nitelendirir.


Oxford Üniversitesi ve Yale Üniversitesi'nden fahri doktora ünvanı alan George Soros, Budapeşte'deki Orta Avrupa Üniversitesi'nin (Central European University) ve Rusya'nın başkenti Moskova'da faaliyet gösteren Uluslararası Bilim Vakfı'nın da (International Science Foundation) kurucusudur. Açık Toplum Enstitüsü'nün de kurucusu da olan Soros, bu enstitünün bir şubesini de Türkiye'de açtı. Bebek'teki OSIAF (Açık Toplum Enstitüsü Yardım Vakfı), Açık Toplum Enstitüsü'nün Türkiye şubesi olarak faaliyet vermektedir.


Ünlü finans spekülatörü ve girişimci Soros, Quantum Fonu Grubu'nun baş yatırım danışmanı olan Soros Fund Management LLC'nin de başkanıdır. Bu fon grubu, çok uzun bir süredir dünya finans çevrelerinin en iyi getirisi olan ve hareketli fonu olarak kabul görmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder