Albert Einstein Hayatı ve Buluşları

 Hayatı

Albert Einstein Hayatı ve Buluşları

Albert Einstein, 1879 yılında Almanya'nın Ulm kentinde Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Henüz 1 yaşındayken ailesi ile Münih'e taşındı. Babasının 5 yaşındayken kendisine verdiği pusula ile bilime merak salar, sonraki yıllarda da bu merakı devam eder.

Konuşmaya geç başlayan Albert Einstein, beş yaşında evlerine yakın olan Katolik bir okula gider. Okuldaki sıkı disiplinden ve ezberci anlayıştan da sıkılır. Bütün bunlara rağmen okuldaki en başarılı öğrenciler arasında yer alır. 

Dokuz yaşında iken Katolik okulundan ayrılıp başka okulda eğitimine devam eder. Bu okulda matematik ve Latincede çok büyük bir başarı gösterir. Annesi, Einstein'in müzik ile ilgilenmesini istiyordu. Annesinin bu isteği gerçekleşir ve Albert Einstein, amatör bir kemancı olur. Mozart ve Bethoven sanatlarını çalmaktan da hoşlanır.

Albert Einstein, henüz 12 yaşındayken amcasının verdiği cebir kitabını hatim etmesi ile büyük gelecek vaat eder. Einstein, 1895'in Ekim'inde Zürih'e gider. Eğitimine bundan sonra orada devam eder. Burada matematik ve fizik derslerinde çok büyük başarılar elde etti. Üniversite hayatında hem felsefe konularına hem de bilimsel olan konuları dikkate almaya başlar. 

Üniversitedeki profesörler ile bir türlü pozitif bir ilişki kuramamasıyla tanınır. Fizik alanında kendisini iyice geliştirmeye çalışır. Önemli deneyler yapan Albert Einstein, 1900'da üniversiteden fizik diploması ile mezun olur. Bu ara kendi isteği ile Alman vatandaşlığından çıkar ve 1901 yılına kadar da vatansız kalır. 

Mezun olduktan sonra ilk başlarda iş bulamadığı için bir süreliğine müfettişlik yaptı. Bir patent okulunda elektromanyetik cihazlar için patent başvurularını inceledi. Elektrik sinyallerinin aktarımı ve elektriksel-mekanik zaman eşgüdümü ile ilgili çalışmalarda da bulundu. 

Patent ofisinde iki teknik soru hakkında yaptığı önemli düşünce deneyleri, Einstein'ın ışığın doğası ile zaman, uzay ve zamanın ilişkisi hakkında radikal sonuçlara varmasını sağlamıştır. 1909'da patent ofisindeki işinden ayrılmış ve Zürih Üniversitesi'nde kuramsal fizik profesörü olmuştur.

E=mc2 formülünü bulan, tüm dünyada bu formülle tanınan Albert Einstein, 1905'te fizik alanında çok önemli olan dört makale yayımlar. Bu makaleler fizik anlayışında önemli devrimler yaratır. 1911'de yeni genel görelilik kuramına göre, başka bir yıldızın ışığının güneş tarafından kırılacağını da hesaplar. Bu olay, Einstein'i dünyaca ünlü bir kişi haline getirir.  

1921'de fotoelektrik etki üzerine çalışmaları nedeni ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülür. Albert Einstein, Nazi Partisi'nin iktidara gelmesi ve katı tutumu nedeni ile 1933'te Almanya'yı terk edip ABD'ye yerleşir. Ömrünün geri kalanını geçirdiği New Jersey eyaletinin Princeton ilçesinde 1976 yılında hayata veda eder.

Albert Einstein, Newton mekaniğinin hâkim olduğu uzay anlayışında da bir devrim yaratmıştır. Kütle-enerji eşdeğerliği yıldızların nasıl enerji oluşturduğuna açıklama getirmiş ve nükleer teknolojinin de önünü açmıştır. Fotoelektrik etki ve Brown hareketine getirdiği matematiksel açıklamalar, modern fiziğe diğer önemli olan katkıları arasındadır. Einstein, kuantum mekaniğinin belirsizlik ilkesine şüpheci yaklaşmış fakat bu yaklaşımlar ileride geniş bir kabul görmüştür.

Einstein, tüm zamanların en iyi fizikçileri arasında şüphesiz ki 1. sırayı alır. Hayatı boyunca 300'den fazla bilimsel anlamda makale yayımlar. Ayrıca 150'den fazla bilim dışı çalışmalara da imza atar. Başarıları ve eserleri nedeni ile Einstein sözcüğü, ''dahi'' kelimesi ile eş anlamlı olarak kullanılır. 1921 yılında da Nobel Fizik Ödülü'nü alır. 1999'da Time dergisi Albert Einstein'i "Yüzyılın Kişisi" olarak da seçer.

Albert Einstein'ın Bilimsel çalışmaları

Özel Görelilik Kuramı: Einstein'in kuramı ile sabit hızla hareket eden iki gözlemcinin matematik hesap ile aynı olayın gözlemcilere göre yer ve zamanı belirlenebilmektedir. Bu kuram, Newton'un her yerde aynı işleyen, herkes için aynı "mutlak zaman" fikrini net bir şekilde ortadan kaldırır.

Genel Görelilik Kuramı: Genel görelilik kuramı gezegenleri yörüngelerinde tutan, yörüngenin yer aldığı uzay kesiminin Güneş'in kütlesel etkisinde kavisli olan bir yapı ortaya çıkarmasıdır.

Kütle-Enerji Eşitliği: Her şey enerjidir, maddeler de çok yoğun olan enerjilerdir. Kimyasal reaksiyonlar sonrası küçük de olsa kütlenin bir kısmı enerjiye dönüşür.

Fotoelektrik Etki: Foton adı verilen belirli enerjili bir kuanta, maddenin atomu tarafından soğrulmakta (nesnesiz bir duruma gelmek), belirli enerjide bir elektron atomdan alınmaktadır.

Albert Einstein'ın Görüşleri ve Etkileri

Einstein, sosyalizm ile ilgili övgü dolu sözler söylemiş ve tüm dünyanın tek bir hükûmet çatısı altında toplanması gerektiği fikrini ifade etmiştir. Çeşitli söyleşilerinde Yahudilik dinine ve diğer kutsal kitaplara inanmadığını da belirtmiştir. 

Soğuk savaş ile başlayan ABD'deki anti-komünist politikalarını ifade özgürlüğünü kısıtlayacak derecede olmaları nedeni ile şiddetle eleştirmiştir.

Albert Einstein, bilim insanlarına Nazi baskısının artmasıyla 1933'te Atatürk'e mektup yazarak Türkiye'ye bunların kabul edilmelerini ister. Türkiye'ye gelen yüzlerce Yahudi bilim insanı, Türk üniversitelerine çok önemli katkılar sağlar. 

Einstein, ABD başkanına da mektup yazarak ABD'nin Almanya'dan daha önce nükleer silah geliştirmesi gerektiği hususu telkininde bulunur. Yahudilerin kendi ülkelerine sahip olması gerektiğine inanmış ve İsrail'in kuruluşunu da desteklemiştir.

Albert Einstein'ın Buluşları

Kütle Enerjisi Denkliği

İzafiyet Teorisi (Genel Görelilik)

İzafiyet Teorisi (Özel)

Kuantum Fiziği ve Belirsizlik

Fotoelektrik Etkisi

Albert Einstein'ın Sözleri

Kader, otoriteyi aşağıladığım için beni otorite yaparak cezalandırdı.

İnsan, aklın sınırlarını zorlamadıkça hiçbir şeye ulaşamaz.

Albert Einstein'ın Makaleleri

Işığın Oluşumu ve Dönüşümü Üzerine Bir Görüş, 1905.

Durağan Bir Sıvı İçindeki Asıltı Parçacıklarının Moleküler Kinetik Kuramı Çerçevesindeki Hareketleri Üzerine, 1905.

Hareketli Cisimlerin Elektrodinamiği, 1905.

Bir Cismin Eylemsizliği Enerji içeriğine Bağlı mıdır? 1905.

Brown Hareketi Kuramı Üzerine, 1906.

Işığın Salınımı ve Soğurumu Kuramı Üzerine, 1906.

Işınımın Planck Kuramı ve Özgül Isı Kuramı, 1907.

Bir Kütle Çekimi Kuramı ve Genelleştirilmiş Görelilik Kuramına Bir Gönderme, 1913.

Genel Görelilik Kuramı'nın Temelleri, 1916.

Kuantum Kuramı, 1917

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder